Etter syv år i Norge fikk Hser (31) endelig fast jobb

- Nå er jeg så lykkelig! Det er en drøm som har gått i oppfyllelse.

På bakrommet: En gang i uken møttes Hser Aaron og Siri Høie til norskunderveisning bak lunsjrommet.

Hser Eh Moo Doh Aaron (31) kom som flykning til Norge i 2007. - Yrkesrettet norskopplæring har vært nøkkelen for meg, sier hun.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TRIVES GODT: Hser Eh Moo Doh Aaron på arbeidsplassen på Rimi Majorstuen med lærer Siri Høie. FOTO: Foto: Elisabeth Wang

KRINGSJÅ/MAJORSTUEN: Hun hadde gjennomgått ordinær norskopplæring i klasse og hadde hatt ulik type arbeidspraksis for å kvalifisere seg til arbeidslivet Norge.

Hser forstod tidlig at skulle hun sikre seg en trygg jobb, måtte hun stå på.

- Jeg visste jeg måtte jobbe hardt og jeg ville lære meg språket sånn at jeg kunne forstå og gjøre meg forstått. Det var viktig for meg, sier Aaron og smiler med hele ansiktet.

- Hun er alltid positiv og har en utrolig «tæl». Hun spør i tillegg alltid hvis hun lurer på noe og er flink til å hele tiden repetere det hun lærer på egenhånd, sier prosjektmedarbeider og lærer i yrkesrettet norskopplæring, Siri Høie.

LES OGSÅ: Nafissa ble til "Nina-Simona" og fikk plutselig svar

Samarbeid i vest

Prosjektet Yrkesrettet norskopplæring så dagens lys i 2012 og er en del av tiltaksarbeidet i NAV.

- I region vest samarbeider bydelene Frogner, Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern. Vi er tilsammen fem lærere som underviser deltagere fra disse bydelene, sier Høie.

Samtlige bydeler i Oslo har fått midler, avsatt av Bystyret, til dette tiltaket.

Hver uke, siden Aaron fikk praksis på Rimi Majorstuen i januar 2013, har hun møtt Høie til norskopplæring på pauserommet.

Sammen har de arbeidet med relevante ord og uttrykk i forhold til jobben som butikkmedarbeider og i tillegg fokusert på uttaletrening.

- Jeg har lært så mye, men vi har også hatt det hyggelig sammen, sier Hser og fortsetter:

- Norsk er vanskelig, men når det er et problem prøver jeg alltid å finne en løsning på problemet. Er det noe jeg ikke har forstått har jeg enten spurt vedkommende en gang til, eller skrevet det ned og så spurt Siri om det neste gang hun har vært her.

LES OGSÅ: Krever overnatting til alle bostedsløse

- Takk for smykket?

Omstillingen fra hennes eget morsmål karen til norsk har vært stor og noen morsomme episoder bak disken på Rimi har det blitt.

- Hun spurte meg en gang hvorfor noen av kundene takket henne for smykket.

- Jeg måtte virkelig tenke meg om, men etter hvert kom jeg frem til at de kundene hadde vært svenske og sagt: «tack så mycket», sier Høie mens begge ler godt.

- På Hsers språk uttales ikke ulike påfølgende konsonanter i midten av ord, slik at «kunde» blir «kude», og lett forveksles med «kode».

- Konsonanter på slutten av et ord uttales heller ikke, så det har vi måttet jobbe litt med, sier Høie.

I utgangspunktet foregår undervisningen i fire måneder; hvis det da er en reell mulighet for jobb kan undervisningen forlenges.

I Aarons tilfelle foregitt undervisningen fra januar til mai, hvor det da var gode utsikter for en fremtidig fast jobb.

Undervisningen fortsatte og 1. august fikk Aaron tilbud om fast ansettelse.

- Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Hvis man har praksis og ikke får jobb med en gang, må man ikke gi opp. Det tar ofte litt tid. Det er viktig å tenke positivt.

Jeg tror at den som spør, lærer mer, og det blir lettere å få jobb. Jeg håper mange flere enn meg kan dra nytte av dette prosjektet, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle forunt å bo i Obos i Holmenkollen

Tett oppfølging

Hensikten med individuell undervisning i prosjektet er å sette av tid og tilpasse og tilrettelegge for den enkeltes behov på praksisplassen. Det er det ofte ikke tid til i en travel arbeidshverdag.

- Prosjektet er ment som et supplement til ordinær norskopplæring, og er ingen konkurrent. Ved å satse på individuell undervisning har lærer også mulighet for å følge tettere opp, sier Høie.

Hver dag pendler nå Hser fra Kringsjå til jobben på Rimi Majorstuen. Hvis ikke det går en t-bane, tar hun bussen.

- På sikt drømmer jeg om å skaffe meg et hus, men det er fortsatt bare en drøm. Jeg håper jeg en dag lykkes med det, sier hun ydmykt.

Daglig leder ved Rimi Majorstuen, Netha Nadarajah, er godt fornøyd med å fått Aaron med på laget.

- Hun er kjempeflink og arbeidsom og i tillegg er hun er skikkelig gledesspreder, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse