Eventyret utenfor stien

Henrik Mestad og Naturvernforbundets Gjermund Andersen.

– Det er utenfor skogsveiene de virkelig gode opplevelsene finnes, bedyrer skuespiller Henrik Mestad, som deler sine beste turtips i ny kalender.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Henrik Mestad trives på tur i skogen. Maridalen er utgangspunkt for mange spektakulære opplevelser. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

NORDMARKA/MARIDALEN: – Skal vi bare gå da? sier Henrik Mestad, når vi treffer ham og Gjermund Andersen i Naturvernforbundet Oslo og Akershus (NOA) ved Hammeren i Maridalen.

Tur er tur

Mestad, som er en garvet turgåer i Nordmarka, både til fots og med ski på beina, deler sine beste turtips i "Naturkalenderen Oslomarka 2009" som NOA utgir.

– Jeg kom med bil i dag, men hit kan man jo fint ta bussen. Ellers i året sykler jeg, sier Mestad.

En av turene han anbefaler i naturkalenderen har utgangspunkt nettopp fra Hammeren.

"Det viktigste med tur er at det blir tur. Min favoritthverdagstur går fra Hammeren, og er lett gjennomførbar på en onsdag kveld når man egentlig er litt sliten og sofaen lokker."

– Det er viktig å komme seg ut, og turen trenger ikke være så lang, sier Mestad.

Høy, men lav, terskel

Han beskriver også ensomme skiturer i mørket over Øyungen og Gåslungen med hodelykt på pannen, som virkelig gir følelse av bare å være på besøk i en stor og mektig verden... "Det er en helt egen vinterverden som ligger og venter på deg".

Det må kreve litt mot å legge ut på en sånn tur? Det vet jeg ikke om jeg hadde turt.

– En tur om natten tenker du på? Nei, det er jo det med mørkeredsel, men når den er overvunnet, får du en nesten motsatt følelse. Fantastisk! sier Mestad.

Men så var det det å ikke skremme folk fra å gå på tur. For det krever ikke så mye mot å finne de store opplevelsene.

– Terskelen for å forlate skogsveien oppleves som veldig stor av mange – men den er lav! 500 meter utenfor hovedtråkket kan det ligge en mye større naturopplevelse, sier Mestad og skuer oppover den deslvis isdekte elven.

– Du kan ikke gå deg bort innover her vet du. I verste fall ender du opp på Sognsvann.

Ikke vern mot mennesker– For oss er det viktig at folk blir venn med naturen. Det blir man ved å bruke den og få gode opplevelser. Det er et viktig element i naturvern. Du vil ikke skade noen du er venn med, sier Gjermund Andersen i NOA, og legger til at naturen ikke skal vernes mot mennesker, men vernes slik at mennesker kan bruke den.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse