Teodor (23) etter dødsskredet: – Everest forblir en stor drøm for meg. Jeg kommer til å prøve igjen

BASECAMP: Bildet viser skyen av snø som kommer rasende mot basecamp, der Teodor Glomnes Johansen (innfelt) og mange hundre klatrere oppholdt seg lørdag. Ødeleggelsene etter skrede var enorme. FOTO: PRIVAT

Fjellklatrer Teodor Glomnes Johansen fra Ullevål måtte søke ly under et bord mens snømassene raserte Mount Everest Basecamp. For andre år på rad blir 23-åringens toppstøt avbrudt av dødsskred.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2015 kl 19:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Her slår snøskredet inn over Mount Everest basecamp
Video fra Youtube. Foto: Paul Devaney og Teodor Glomnes Johansen.

Se bildet større

Teodor Glomnes Johansen, her fotografert tidligere under ekspedisjonen, midt i mektige Himalaya. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

Teodor Glomnes har kommet fra jordskjelvet og skredet i Nepal med livet i behold. Her er Ullevål-gutten fotografert på Damplassen i januar i år. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

HIMALAYA/ULLEVÅL: – Mount Everest forblir en stor drøm for meg. Nå trenger jeg en pause fra fjellet, men du skal ikke se bort fra at jeg prøver igjen om noen år, sier Teodor Glomnes Johansen.

Onsdag kveld er Nordre Aker Budstikke i kontakt med Teodor via Skype. Det er en tydelig berørt fjellklatrer som har kommet seg til den lille landsbyen Pheriche, om lag 16 kilometer fra Mount Everest Basecamp.

– Vi bor i et av de få husene som fortsatt står her. Det er bygget av tre og metall, i motsetning til de fleste andre husene av stein som har rast sammen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Rapporterte via Nordre Aker Budstikke

Teodor og teamet hans befant seg i basecamp da det enorme snøskredet raserte store deler av leiren lørdag morgen, norsk tid.

Via Teodors satellittelefon fra skredområdet var Nordre Aker Budstikke blant de første mediene i verden som rapporterte fra ødeleggelsene i basecamp.

Nordre Aker Budstikke har fulgt Teodors ferd mot Mount Everest denne våren.

Gikk i katastrofemodus

Han har fått noen dager til å bearbeide de sterke inntrykkene fra basecamp på lørdag.

– Det var dramatisk. Kroppen gikk over i katastrofe- og overlevelsesmodus, sier Teodor.

Da bakken begynte å riste så kraftig at kopper og annet ramlet overende, løp de ut av teltet, bare for å bli møtt av en enorm, hvit sky av snø som var på vei mot basecamp.

– Vi kastet oss inn i teltet og under noen bord som var der, sier Teodor.

Se video av hvordan fjellklatrerne søkte dekning under skredet her!

Store dødstall

Myndighetene i Nepal frykter at så mange som 10.000 mennesker kan ha omkommet etter jordskjelvet i Nepal.

Det er ukjent hvor mange som har mistet livet på Mount Everest, der skjelvet forårsaket et stort snøskred. 17 klatrere ble tidligere i uka bekreftet døde. Tallet kan være så høyt som 80. Om lag 1000 klatrere skal ha befunnet seg i basecamp eller på vei opp til Mount Everest da raset gikk.

Til alt hell kom hele teamet til Teodor fra raset i god behold. Også et annet norsk klatrelag som var i fjellet kom fra katastrofen i live.

Fant klatrer under rasert telt

– Søndag var preget av frykt for etterskjelv og nye ras. 56 etterskjelv var det siste tallet jeg hørte, forteller Teodor.

Etter skredet bidro han i arbeidet med å få skadde fjellklatrere ut av skredområdet og til hjelpearbeiderne og legene som kom til, slik at de kunne transporteres til sykehus.

– Dagen etter lette vi etter folk. Jeg løftet på en teltduk og fant en klatrer som hadde ligget der fra dagen før.

Teodor må ta en pause i samtalen, før han fortsetter.

– Deler av basecamp var knust sønder og sammen.

Fjellklatrerer og sherpaer, menn og damer. Alle hjalp til i redningsarbeidet.

– Det var fint å se hvor godt hele basecamp jobbet sammen, sier Teodor.

Sterkt mentalt nedbrutt

Nå er om lag 40 personer, både sherpaer og fjellklatrere, samlet i huset i Pheriche.

– Mange er hardt mentalt nedbrutt etter det de har opplevd. De har vært med på å bære ut skadde og omkomne, og jobbet for å holde personer ved bevissthet. Nå som vi har kommet i trygghet kommer det mange følelser. Det blir nok en lang prosess å bearbeide dette. Det har nok gått mer inn på meg enn jeg ønsker.

Der han sitter i landsbyen Pheriche, er Teodor bekymret for at hjelpearbeidet til Nepal er konsentrert rundt Katmandu. Det er ingen tvil om at skadene i byen er store. Men det er de andre steder i landet også.

Ble stanset av dødsskred også i fjor

Torsdag håper han å komme seg til Namche Bazaar, den store sherpabyen.

– Deretter håper jeg på å komme meg hjem igjen så fort som mulig.

Dette var Teodors andre forsøk på å bestige verdens høyeste fjell. I fjor ble ekspedisjonen avblåst etter et skred som kostet 16 sherpaer livet. Å måtte avbryte nok en gang er bittert.

– På den ene siden er jeg vanvittig skuffet. På den andre siden veldig glad for å ha overlevd, og for at jeg får komme meg hjem til Norge, der jeg har familie og et hus som står. Her i Nepal er det utrolig mange som har mistet alt.

LES MER OM TEODOR:

ANDRE SAKER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse