Undersøkelse: Få feirer frigjøringen

IKKE SÅRET: Gunnar Sønsteby sier han ikke blir lei seg om han er den eneste i nabolaget som flagger på frigjøringsdagen 8. mai.

Med "Max Manus"-filmen fikk de norske heltene fra 2. verdenskrig ny oppmerksomhet. Men frigjøringsdagen 8. mai er det få som markerer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.05.2009 kl 17:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MARKERER IKKE: Der er spesielt de unge som ikke lenger bryr seg om å markere 8. mai. 22 år gamle Knut Joner forteller at han ikke har noen tradisjon for å feire dagen. ? Vi har jo fått plass til både Valentines Day og Halloween, kanskje vi burde tatt vare på 8. mai isteden, sier han.

Se bildet større

DE KJEMPET, DE FALT, DE GAV OSS ALT: Krigshelten Gunnar Sønsteby sammen med skuespiller Knut Joner, som spilte Sønsteby i "Max Manus-filmen", foran retterstedet på Akershus festning. Her ble 42 nordmenn ble henrettet av tyskerne under krigen.

En ny spørreundersøkelse Visendi har gjort for NTB, viser at 78 prosent av alle nordmenn aldri markerer eller feirer frigjøringsdagen.

17 prosent markerer den av og til, mens bare 4 prosent svarer at de alltid markerer dagen.

Kyrre Kverndokk, førstelektor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, forteller at mange veteraner har vært såret over dette.

— De er skuffet over hvor få som flagger denne dagen, og er redde for at den skal bli glemt. I bunn og grunn handler dette om en følelse av at motstandskampen ikke lenger blir verdsatt, forteller han.

Kjakan

Norges mest kjente nålevende krigshelt, Gunnar "Kjakan" Sønsteby

— som ledet den såkalte Oslo-gjengen under krigen og utførte en rekke livsfarlige sabotasjeaksjoner

— synes derimot ikke det er verken skuffende eller sårende at dagen ser ut til å gå i glemmeboken.

— Nei. Jeg synes det er nasjonaldagen som er viktigst. Vi veteranene vil jo fortsette å markere 8. mai så lenge vi lever, men så vil nok dagen falle bort. Det synes jeg egentlig er alright, sier Sønsteby.

Han forteller at veteranene delte seg i to leirer etter krigen. En som ønsket å feire 8. mai, og en som ville kutte ut dagen.

— Jeg var blant dem syntes det fikk holde med 17. mai, forteller han.

Fryktet hirden

Den 91 år gamle krigshelten har ingen problemer med å huske hva som skjedde 8. mai 1945.

— På kvelden 7. mai fikk vi i Oslo-gjengen beskjed om å stille foran hovedpolitistasjonen i Møllergata 19, for å beskytte Hjemmefrontens ledelse og Milorg-leder Jens Christian Hauge som befant seg i bygningen.

— Vi holdt vakt hele natten, for man fryktet at hirden skulle angripe, men det var bare tomme rykter.

Han minnes hvordan de første norske flaggene kom fram allerede i løpet av kvelden 7. mai. Norske flagg hadde vært forbudt under hele krigen. Da frigjøringen var et faktum på formiddagen 8. mai, flommet folk jublende ut i gatene med norske flagg. Også bilene kjørte rundt pyntet med flagg.

Unge markerer minst

Interessen for hjemmefrontbevegelsens innsats har fått en ny omdreining etter "Max Manus"-filmen som kom i fjor. Så langt har over 1,1 millioner kinogjengere sett filmen.

I filmen spilles Gunnar Sønsteby av 22 år gamle Knut Joner.

I Visendi-undersøkelsen kommer det fram at det først og fremst er unge folk som ikke markerer dagen. Knut Joner medgir at heller ikke han har for vane å markere 8. mai.

— Men jeg har ikke inntrykk av at så mange gamle feirer den heller, parerer han.

Og det har han helt rett i. For selv blant den eldste aldersgruppen, fra 55 år og eldre, så er det 73 prosent som aldri markerer dagen.

Joner sier at medvirkningen i "Max-Manus"-filmen gjør at han trolig kommer til å tenke mer over dagens betydning i år.

— Nå vet jeg mer om den innsatsen som ble gjort under krigen, og hva denne dagen virkelig betydde for nordmenn den gangen.

Slukt av 17. mai

Kyrre Kverndokk tror nærheten i tid til 17. mai er en viktig årsak til at 8. mai ikke er blitt en viktig markeringsdag, slik frigjøringsdagen er i for eksempel Danmark.

— 17. mai dekket mye av behovet, fordi frigjøringskampen raskt ble en sentral del av den offisielle 17. mai-liturgien, både i talene og i de offisielle bekransningsritualene på morgenen, sier han.

17. mai hadde selv god bruk for frigjøringskampen, påpeker Kverndokk.

— 17. mai-mytologien manglet nettopp martyrer og en frigjøringskamp. Sånn sett passer krigen inn i den nasjonale fortellingen som vi feirer på 17. mai. Nasjonen ble satt på prøve, og besto den.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse