Få napp i natt

FORBEREDELSER: Ved harvefiske er det lurt å komme mens det ennå er litt lys, for å finne fiskeplasser og gjøre seg kjent med terrenget.

Enkelt, elementært og eldgammelt. Harvefiske er for alle som våger seg ut i mørke høstnetter.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FISKELYKKE: Fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth mener å ha fiskelykke, men tør ikke love fangst selv med den effektive harvemetoden.

Se bildet større

AGN: En god porsjon mark kan lokke fisken på kroken.

Se bildet større

KAFFEPAUSE: Det koselig i høstskogen, selv uten napp.

Se bildet større

TURFØLGE: Blir man skauredd om natta, er det hyggelig å ha med seg en fiskekompis.

Se bildet større

NATTFISKER: Øyvind Fjeldseth har håp om god fangst når mørket senker seg.

Tenk deg at du er en ørret. Når det onde dagslyset borer seg ned i tjernet ditt, kjenner du frykten i hver finne. Frykten for å bli sett, spist, fanget av kjever eller kroker.

Du gjemmer deg innerst, nederst, dypest. Holder deg i tjernets gråeste, mest næringsfattige strøk, men sulten vokser i buken.

Så kommer kveldsmørket krypende. Tjernet blir svart. Du vrenger blikket oppover, og himmelen virker fortsatt lys mot vannets dunkelhet.

Nå kan du se, men ikke bli sett. Du aner silhuetten av nymfer som svømmer i vannflaten over deg, og nærmere land lokker de saftige skyggene av småfrosk. Du vet hva krusninger og ploger i vannflaten betyr: Liv! Mat! Om natten er det du som er jegeren.

Men ikke bare du. Verdens farligste rovdyr – utstyrt med stang, snøre, krok og mark – lister seg langs bredden.

Det vil si, hvis vedkommende har klart å rive seg løs fra stuevarmen og kveldens tv-sendinger. I kveld har én klart det, og det er ingen hvem som helst i denne sammenhengen.

Fiskekonsulenten

Øyvind Fjeldseth – etter eget sigende en mann med fiskelykke – sniker seg langs tjernet. At han er regjerende norgesmester i kroppsbygging angår ikke ørreten.

Her er det nok av andre skumle fakta: Fjeldseth er én av de to nasjonale fiskekonsulentene i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

I tillegg har han hovedfag i fiskebiologi, og kan tolke like mye ut av et fiskevak som andre folk gjør av en instruksjonsmanual.

– Harvefiske er veldig effektivt, som regel mye bedre enn vanlig dagfiske på denne årstiden. Jeg tør aldri love fisk. Men jeg vil påstå at sjansen er meget god, sier Fjeldseth, og setter seg ned med stanga og fiskeveska.

Opp fra veska tar han kveldens godsaker, en boks meitemark fra sportsbutikken.

– Disse er seige og fine, vel så bra som de du graver opp selv, synes han.

En god klyse mark, minst fire-fem stykker, spiddes på kroken.

Fortsatt aner vi grønnfargen i skogen, og kan skjelne to brune ender som padler over vannflaten. Det er ikke harvetid ennå.

– Først når det er stummende mørkt, er tiden inne. Men det er lurt å komme i god tid for å rekognosere litt. Kartlegge de beste fiskeplassene, gjøre i stand utstyret, kanskje finne et sted for bålet og kaffen, sier Fjeldseth.

Plogen som lokker

I ly av mørket våger ørreten å trekke mot land, der det er mest næring. Ettersom fisken går høyt i vannet, skal markklysen trekkes inn like under overflaten.

– Når jeg trekker inn, danner det seg en tydelig plog i vannet. Fisken ser godt i mørket, og blir lokket av plogen som avtegner seg mot himmelen. Himmelen vil nemlig alltid være litt lysere en vannet, selv om vi opplever det som stupmørkt, forklarer fiskeeksperten.

Det er viktig å trekke sakte inn, så fisken kan nyte synet av en klar og vakker plog.

Dessuten må det være lite eller ikke noe bly på snøret, så kroken ikke synker for dypt.

– En lang, myk stang gjør det enklere å kaste ut det lette agnet, sier Fjeldseth.

Han forteller at det også finnes lange bambusstenger å få kjøpt. Disse har ikke snelle, og snøret er ikke lenger enn selve stangen.

Utstyret er slett ikke nødvendig for å drive harvefiske. Men et visst forhistorisk snev gir det unektelig, og minner om at harving i høstmørket er en eldgammel fiskemetode.

Lyden av fisk

Natta har senket seg over tjernet, men hvorfor biter verken ørret eller abbor på markklysa?

Fiskekonsulent Fjeldseth har utmalt gleden og spenningen ved å høre et plutselig plask i mørket – og hvordan man kjenner, men ikke ser, at snøret strammer seg. Nå må vi nøye oss med beskrivelsen, for fisk blir det ikke.

Kanskje vi skal skylde på dårlig fiskevær?

– Jeg synes ikke det. Folk er altfor opptatt av været. Snakker om høytrykk, lavtrykk, østavind og sønnadrag. Og kommer seg aldri ut, sier Fjeldseth, som mener at det bare finnes én regel for når man skal fiske:

– Fisk når du har tid. Du får mer fisk hvis du drar ut i stiv nordavind, enn hvis du ikke drar ut. Dessuten får du alltid det viktigste, og det er selve turen, mener fiskekonsulenten.

Han sveiver inn en siste gang. Heller termoskaffe i trekoppen. Vi hører et plask ute i mørket – kveldens eneste vak – men nå er det ingen som har snøret ute.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse