Familieliv i studentbyen

Gerald Walulya, Margaret Nakakaawa og Dorcas Namuddu i døråpningen til studentleiligheten sin.

370 småbarnsfamilier bor i Oslos studentbyer. Ekteparet Gerald og Margaret tror døtrene har en ekstra trygg oppvekst blant studentene på Kringsjå.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Dorcas leker tog på stuegulvet, mens pappa Gerald Walulya følger med. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KRINGSJÅ: I enden av korridoren i fjerde etasje i et av de lavere byggene i Kringsjå studentby, åpner Gerald Walulya døra på vidt gap. Med en vennlig armbevegelse viser han oss inn i leiligheten.

Med et godt tak i pappas buksebein kikker fire år gamle Dorcas Namuddu ut av døråpningen med et kjempestort smil.

Her inne bor hun sammen med pappa Gerald, mamma Margaret Nakakaawa og lillesøster Angela på ti måneder.

På sofaen i rommet som både er stue, arbeidsrom og kjøkken, ligger mamma Margaret og hviler. Yngstejenta Angela er allerede lagt for kvelden, inne på soverommet. Ved siden av et bad, er dette leiligheten til den lille familien.

Ikke stor nok kapasitet

Av Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) 6000 studentboligene er 370 beregnet på familier. De flest finner vi i Nordre Aker; 110 på Kringsjå, 95 på Sogn 0g 68 i Fjellbirkeland studentby. Leilighetene varierer mellom 32 og 70 kvadratmeter, og koster mellom 4400 og 8100 kroner å leie i måneden.

– Familieleilighetene er veldig populære. Vi får cirka 300 eksterne søkere hvert år til disse boligtypene. Av disse er det cirka ti prosent som får tildelt bolig, sier Tom Olstad, direktør i Studentboligene.

Etterspørselen etter familieboliger er atskillig større enn kapasiteten. Ifølge Olstad venter i dag 44 familier som har søkt om å få leie fra mars, men ingenting er ledig.

Få som demGerald Walulya kom til Norge fra Uganda i august 2006 for å ta mastergrad ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Ett år senere kom kona Margaret og datteren Dorcas flyttende etter. De er en av svært få internasjonale studentfamilier i Studentboligene. Bare ti prosent av familiene har en liknende bakgrunn som dem. De trives godt på Kringsjå, men det er fortsatt Uganda som er "hjemme", og når Margarets studier er fullført i 2011, pakker den lille familien sammen og reiser igjen.

– Trives i studentbolig

– En familie bor i snitt i cirka tre år hos oss, noe som tyder på at de trives, sier Olstad.

Dette er i underkant av to år lenger enn gjennomsnittet for single studenter på SiOs hybler.

Gerald og Margaret kjenner seg godt igjen. Margaret måtte utsette sine masterstudier da lille Angela kom til verden i fjor.

– Når man er én person er det lett å flytte på seg. Når man er en familie må man ta hensyn til alle familiemedlemmenes behov, sier Gerald, og legger til:

– Dessuten tror jeg at mange familier er så fornøyde med å bo her, at de gjør hva de kan for å bli her så lenge som mulig.

Gode studentbarnehager

Tilgangen til barnehageplass er også viktig for å trives som studentfamilie, og det ligger mange studentbarnehager i nærheten av SiOs familieboliger.

– Ifølge brukerundersøkelsen "Bedre Kommune" fra 2008 er Studentbarnehagene blant landets beste barnehager, sier Olstad.

Familien på fire på Kringsjå er fornøyd med leiligheten og fasilitetene i studentbyen. Til tross for størrelsen er det mer enn nok plass til å invitere gjester.

– Vi har sitteplass til ti personer her uten problem, sier Gerald peker rundt i stua.

Han og Margaret er hjertens enig med Olstad i at studentbarnehagene er bra.

– Barnehagen er fantastisk! Dorcas stortrives, og de ansatte er som ekstraforeldre for barna. Jeg føler at Dorcas er i de beste hender mens jeg er på universitetet, sier Margaret.

Dorcas bekrefter morens påstand med et stort smil, og ramser opp navnet på alle vennene sine i barnehagen på flytende norsk. Både mamma og pappa er tydelig imponerte.

– Jeg tror det er tryggere for barn å vokse opp her enn "downtown" i Oslo. Studenter har noen fellestrekk, du vet hvor du har dem, smiler Gerald.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse