Annonse: Amfi Ullevaal

– Familien sendte meg vekk

Zia Ahmadi (til høyre) har drevet Ullevål Vask og Rens siden 2015. Her sammen med kollega Monir Sakhizadeh.

Men oppvekstens brutaliteter har fått Zia Ahmadi (34) til å realisere barndomsdrømmen ved AMFI Ullevaal.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2017 kl 16:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta Ullevål Vask og Rens

Åpningstider: Mandag-fredag 09-19 og lørdag 09-18

Telefon: 414 86 605

Drop-in. Lett tilgjengelig ved AMFI Ullevaal

Her får du hjelp til rens og vask av tøy, skjorteservice, produksjon av dørskilt og nøkkelfiling. Skomaker og skredder finner du også her!

25% rabatt

Ved fremvisning av denne artikkelen får du 25% rabatt på alle tjenester hos Ullevål Vask og Rens før jul (rens, skredder, etc.). NB! Gjelder ikke for kjøp av varer.

AMFI ULLEVAAL: Julemarkeringen er bare noen uker unna, og tiden er inne for å sjekke at finstasen er fri for flekker og sitter som den skal.

Kanskje konstaterer du at du bør avlegge renseriet et besøk en av de nærmeste dagene. I så fall kan Ullevål Vask og Rens på AMFI Ullevaal sørge for at du føler deg ekstra vel.

– Her er det bare å komme og levere klær og sko du vil ha fikset. Du trenger ikke å bestille på forhånd, sier Zia Ahmadi, daglig leder ved den aktuelle bedriften.

For mannen som snart fyller 35 år, har veien frem til et lykkelig og meningsfylt liv i Oslo vært av det kronglete slaget.

Fra et land til et annet

Som liten gutt ble han først tvunget til å flytte fra Afghanistan til nabolandet, Pakistan.

– Famlien sendte meg vekk, sier han ydmykt, og utdyper det var onkelen som tok hånd om ham.

– Jeg fikk raskt interesse for å sy klær. Jeg var et lite barn, og hadde ikke noe valg. Jeg måtte gjøre noe for å kunne skaffe mat, men det var jo barnearbeid, sier Zia åpenhjertig.

Den høflige kleseksperten forteller han ble boende i Pakistan til han var 13 år før ferden gikk videre til Irans hovedstad, Teheran.

– Jeg ble med min onkels kamerat, ved siden av at jeg hadde slektninger der. Det var der jeg lærte å lage dresser, og bodde der til jeg var 19 år, sier Zia.

Se bildet større

Zia Ahmadi og Monir Sakhizadeh på Ullevål Vask og Rens.

Tøffe tider

Han legger ikke skjul på at livet som tenåring innebar en brutal tid som unggutt: Lite søvn, altfor mye jobbing og begrenset tilgang på ordentlig mat beskriver han som noen av ingrediensene i hverdagen.

– Sånn er det når man ikke har noe valg, da blir det sånn. Hva skal vi ellers gjøre? spør Zia når vi møter ham i trygge omgivelser på AMFI Ullevaal.

Dagens 34-åring kom til Norge i 2002, etter også ha vært bosatt en liten stund i Tyrkia. I løpet av tiden i den tyrkiske republikken lærte han for øvrig å jobbe som skomaker.

– Tiden flyr, jeg føler meg fortsatt som ny her til lands, men i Norge setter jeg mest pris på at jeg har jobb og familie. Jeg er gift med en dame jeg møtte her, og sammen har vi en sønn på to år, Zahkaria, forteller Zia stolt.

Ullevål Vask og Rens, som i dag består av 2,5 fulltidsstillnger, realiserte han i september 2015. I forretningens lokaler på AMFI Ullevaal får du hjelp til rens og vask av tøy, skjorteservice, produksjon av dørskilt og nøkkelfiling.

Ja, skomakeri og skredderhjelp finner du også her!

– Her renser vi klær, og reparerer dem om de er ødelagt. Vi fikser også sko istedenfor at de havner i søpla, sier Zia.

Gode tilbakemeldinger

Se bildet større

Hos Ullevål Vask og Rens får du blant annet skredder-, skjorte-, nøkkel- og skomakerservice.

Gründeren garanterer at han er med og gjør hverdagen enklere for nye og gamle kunder, om tøyet ditt trenger bistand.

– Fordi jeg har lang erfaring med klær. Jeg kjenner alle stoffene, og jeg har holdt på lenge. Jeg har jobbet hele livet med klær! Når jeg tar på plagg, vet jeg hva de er lagd av og hva de tåler, sier Zia, som er stolt av renommeet bedriften har fått.

Og ikke bare det: Om sommeren syr han dessuten båtkalesjer!

– Det er mange som kommer og takker for jobben vi gjør. Jeg vet at alle blir fornøyd etter besøk hos oss. Folk blir glad for å komme hit, det hører jeg hver eneste dag, sier Zia.

Les mer om Ullevål Vask og Rens på Amfi Ullevaals nettsider!