Fanny (23) var online hele dagen

Fikk hjelp til å trappe ned med eldgammel kinesisk medisin.

"på": Fanny var online hele dagen, men nå tar hun pauser. FOTO: Kristin Tufte Haga

Fanny (23) var blant annet avhengig av å oppdatere seg på 15 - 20 blogger daglig. - Da jeg ikke fikk sove om natten, skjønte jeg jo etter hvert at noe måtte gjøres, forteller hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2013 kl 12:36

OSLO/KORSVOLL: Det er rolig i huset til fysioterapeut, akupunktør og forfatter Anne Christine Hågensen (Heggeli helhetsmedisin), på Korsvoll. Ingen «varsling» på smarttelefoner, ingen oppslåtte PC'er eller TV'er som står på.

Fanny Herlofson Finne har kommet innom en tur. Den unge markedsføringsstudenten fra Oslo har en historie å fortelle. En historie som kanskje mange andre unge kjenner seg godt igjen i.

Det er ingen «traumatiske spesielle hendelser» i Fannys historie. Bare historien til en helt vanlig, flink og intelligent ung jente.

Men også om en jente som var «online» hele dagen, på blant annet facebook, instagram, og daglig oppdatert på 15 - 20 blogger.

- Det begynte i det små med at jeg ikke sovnet om kvelden. Det var ikke noe spesielt som hadde skjedd. Tankene bare fløy i alle retninger. Etter hvert ble det bare verre - noen netter sov jeg rett og slett ingenting. Til slutt ble det så ille at jeg faktisk gruet meg til å gå å legge meg, forteller Fanny.

Fikk sovepiller

Etter hvert begynte mangel på nattesøvn å styre hverdagen til Fanny. Blant annet begynte hun bevisst å ikke planlegge noe før utpå dagen - hun ante jo ikke om hun kom til å få sove natten før i det hele tatt.

- Jeg oppsøkte jo lege. Da fikk jeg en resept på sovepiller, og med oppfordring om å ikke «tenke så mye». Pillene hjalp jo det, men med en gang resepten var brukt opp ble det dårlig med nattesøvn igjen, forteller Fanny.

Men så, etter tips fra moren, kom Fanny i kontakt med Anne Christine Hågensen, og som nylig ga ut boken «De tre skatter» - En vei til styrke, balanse og vitalitet .

Skatter i harmoni

Og nå er den unge jenta godt i gang med å følge Anne Christines veiledning, blant annet med akupressur og pusteøvelser for å styrke den indre roen og bli bedre kjent med seg selv. I tillegg får hun akupunkturbehandling som en ytterligere hjelp på veien mot bedre søvn.

- Kinesisk medisin forteller at du er ved god helse hvis dine tre skatter - Jing, Qi og Shen - er i harmoni. Skattene er de fysiske og psykiske energiene i mennesket, og beskrives godt gjennom et «tre», forteller Hågensen.

Jing er røttene på treet og representerer fundamentet og basisenergien i kroppen, deriblant genene. For å ivareta denne energien på en best mulig måte, gjelder det å leve i overenstemmelse med den du er og den du er ment for å være.

Qi er stammen på treet og et bilde på den energien du gir deg selv, dvs. det daglige påfyllet som du henter fra mat og luft.

Shen er bladverket, og symboliserer din mentale, emosjonelle og åndelige energi. En harmonisk Shen er avhengig av at du steller pent med din Jing og din Qi.

- Klarer man å ta vare på, styrke og balansere disse «hellige skatter», vil du kunne forebygge sykdom og degenerasjon av kroppen, ifølge Hågensen, som er bekymret for dagens unge - omringet som de er av ytre stimuli som blant annet sosiale medier.

 

- Hvordan klarer de å finne seg selv? Massiv input av stimuli får hjernen til å jobbe på høygir, og gir for mye energi i øvre del av kroppen i forhold til i nedre - for mye uro i forhold til ro. Ubalanse, med andre ord, sier Hågensen.

  Slettet blogger  

Og Fanny var «på».

- Jeg har vært en person som typisk kunne jobbe med studiene, se på TV, samtidig som jeg var «på» - både på instagram, facebook - hele dagen. Og i tillegg har jeg vært avhengig av å oppdatere meg på 15 - 20 faste blogger daglig. Ikke bare tar dette mye tid, men det blir dyrt i tillegg, for det blir jo til at man kjøper ting bloggerne anbefaler. Noe som igjen gir mye dårlig samvittighet, sier Fanny.

- Nå har jeg slettet alle bloggene! Egentlig var det ganske deilig å gjøre det, ler hun.

- Boken til Anne Christine har gitt meg flere a-ha-opplevelser - sammenhengen mellom kropp og sjel har jeg aldri før tenkt på! Jeg tar nå blant annet «pustepauser» i løpet av dagen, for å roe ned og fokusere bare på Fanny, forteller den unge jenta, som også innrømmer at det kan være vanskelig å skru av omverden, selv i små perioder.

- Men jeg tenker at det er en treningssak det også - som alt annet. Det går faktisk litt bedre for hver gang. Nattesøvnen er også bedre, smiler hun.

- Egentlig hadde jeg aldri trodd at jeg skulle fortelle andre om dette i det hele tatt. Men hvis jeg kanskje kan hjelpe andre, som sliter med det samme som jeg gjorde, ja da er det verdt det, avslutter Fanny.

Torsdag 18. april kl 20.00 på Trikkehallen på Kjelsås, vil Anne Christine Hågensen presentere boka «De tre skatter».

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon