Får tillatelse til å rydde romleir

Statsbygg fikk medhold fra Oslo byfogdembete om at man ikke kan overnatte mer enn to døgn på samme sted ved Sognsvann.

Beboerne i teltleiren ved Sognsvann vil ikke flytte, og anker kjennelsen om at Statbygg kan fjerne leiren. FOTO: Arkivfoto: Vidar Bakken

Statsbygg fikk i dag medhold fra Oslo byfogdembete om at man ikke kan overnatte mer enn to døgn på samme sted ved Sognsvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2013 kl 20:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO BYFOGDEMBETE/SOGNSVANN: - Vi ser at vi har fått medhold og synes det stemmer med det vi ønsket. Vi er derfor fornøyd med kjennelsen, men dette er ingen jubelsak for oss, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

I kjennelsen fremheves bestemmelser fra Friluftsloven som legger begrensninger på hvor lenge man kan overnatte på annen manns eiendom, den såkalte to-døgnsregelen.

Området skal brukes av alle

På Statsbyggs grunn er det snakk om tre leire med til sammen rundt 55 telt og hundre personer.

Den nordligste leiren består av ca. 20 telt og er synlig fra turveien som kalles Måneskinnsløypa, den midterste leiren består av rundt 28 telt og er synlig fra turveien til Ullevålseter som går på vestsiden av Sognsvann, mens den sydligste leiren består av åtte telt og skal ikke være synlig fra noen av disse veiene.

- Hvis man skal overnatte lenger enn to døgn trenger man grunneiers samtykke. Dette er en vanskelig sak for oss i Statsbygg, men vi er nødt til å forvalte området slik at det kan brukes av alle og ikke til bosetting, sier Njaa Aschim.

Les også: - Fengslene vil bli fulle av romfolk

Ønsker rettslig kjennelse

Mandag ryddet Oslo kommune og Bymiljøetaten en annen leir ved Sognsvann. Dette etter at det fredag ble gitt varsel om at leiren ville bli ryddet i løpet av 48 timer.

Statsbygg kan også benytte seg av 48-timersbestemmelsen, men har besluttet at de ønsker en rettslig kjennelse.

- Vi synes dette er en kinkig sak og har ønsket en rettslig kjennelse i ryggen hvor motparten har mulighet til å komme med sine innsigelser, sier Aschim.

Statsbygg brukte 350.000 kroner på å rydde leiren i 2012.

Saken sendes normalt videre til Namsretten som vil informere beboerne i leiren om utkastelsen.

Vurderer anke

Beboerne i leiren ble representert i retten ved advokat Cecilie Elisabeth Schjatvet. Hun har fått kjennelsen på e-post i dag og har ikke fått drøftet den med beboerne ennå.

- Vi må nå vurdere om vi ønsker å motsette oss kjennelsen. Beboerne er vel ute på jobb nå og kommer ikke til leiren før i kveld, sier Cecilie Elisabeth Schjatvet.

Hun opplyser videre at det normalt er en måneds ankefrist i slike saker.

- Det viktige i saken er at beboerne ønsker å innrette seg etter norsk liv, de respekterer byfogdens slutninger, og det er viktig for dem å forstå hva som er lovlig og ikke lovlig. Det er ikke alltid like lett når kommunen og staten har ulik praksis, sier Cecilie Elisabeth Schjatvet og viser til at Oslo kommune ryddet en leir etter 48 timers varsel, mens Statsbygg går rettens vei.

 

Andre saker fra dittOslo:

Valgfunksjonærene avgjør om du får stemme på OL i ditt eget nabolag

- Det er som å sitte på gutterommet, bare at man ikke slipper ut

Beslagla over hundre slanger i Oslo

- Hvor er du, Margrethe?

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse