Fare for rottevinter

[BT.ing.farge]GIFTIG:[/BT.ing.farge] Vann- og avløpsetatens Ronny Engebretsen sjekker "rottegiftmenyen".

Regnmengdene denne vinteren har tvunget rottene opp av kloakken. Per Kristiansen, seksjonsleder i Vann- og Avløps- etaten bekrefter at rottene vantrives med så mye vann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.12.2006 kl 09:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Rottene opp i lyset:Melding om rotter strømmer inn, på grunn av varm og svært våt høst.

Se bildet større

Rottevinter? Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten mener denne vinteren kan bli som i 1989, som var den store rottevinteren.
Foto: Karl Ivan Froestad Nes

Oslo: Kristiansen sier denne vinteren ligner på vinteren 1989, da rotteplagen nådde en historisk topp i Oslo.

– Generelt er det mindre rotter i Oslo nå enn det var på slutten av 90-tallet, forteller Kristiansen. Den viktigste årsaken er at Vann- og avløpsetaten har tatt solide grep, og etablert rutiner for rottebekjempelse som fungerer året rundt.

Reagerer lokalt

– Vi har et utmerket samarbeid med bydelsoverlegene over hele Oslo, fortsetter Kristiansen. Når det kommer inn klager om rotteplage på en adresse, så reagerer vi momentant. Vi har lært mye om rottenes adferd gjennom et samarbeid med Universitetet. Dette er til stor hjelp for oss i vårt daglige arbeid. Rotter har faktisk en veldig liten aksjonsradius. De klarer ikke lengre transportetapper enn 50 meter før de går tomme for energi. Det innebærer at rottegiften må legges ut akkurat der rottene, rottereiret, eller ekskrementene er observert, fortsetter Kristiansen. Varslene om rotter fordeler seg ut over hele året, vanligvis med en topp på våren. Kristiansens folk over hele byen bruker fem prosent av arbeidstiden på utrykninger i forbindelse med rotter. I løpet av et år legger de ut gift i 2000 kummer fordelt over hele byen.

Minst i sentrum

– Det er faktisk ikke de sentrale bydelene som er verst plaget, selv om det er der det kastes mest søppel og matrester, sier Kristiansen. Rottene trives best nær parker og i villahager, og i avløp nær slike steder. Når det er sagt, så ser vi klart at rottene tilpasser seg nye urbane vaner. For eksempel foretrekker rottene kebabrester framfor rottegift, der de har valget. Kristiansen oppfordrer alle til å holde orden i egen hage, og ikke minst i bakgårdene i sentrum. Jo mer søppel, kvist og kvast, jo bedre trives rottene.

– Disse gnagerne er ikke glad i vann der de bor. De oppholder seg nær avløp, men redene legges tørt. Gjerne i jordsmonnet nær avløp, fortsetter han.

Frykter en topp

Sammenlignet med andre storbyer i Norden har Oslo relativt små plager med rotter. Men Kristiansen er forberedt på en oppblomstring denne vinteren. Alt regnværet er en årsak, en annen er at det nå er stor byggeaktivitet over hele byen. Kombinasjonen av mange åpne grøfter i forbindelse med graving hadde vi også i toppåret 1989, sier Per Kristiansen. Han lover at Vann- og avløpsetaten er forberedt, og at de kan sette inn en storoffensiv på kort varsel. Han oppfordrer alle til å melde fra om rotter, uansett hvor de observeres.

– Vi rykker ut med rottegift, og ser vi at giften blir spist, så følger vi opp med ytterligere tiltak, lover Per Kristiansen.

Rottene foretrekker kebabrester framfor rottegift der de har valget

Per Kristiansen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse