Fargerik høst

En robust potteplante som trives godt ute. Med bittesmå burgunderrøde knupper er den en fin fargeklatt i en ellers grønn hage. Holder seg til frosten kommer, avhengig av hvor kaldt det blir.

Lengter du etter farger, selv når høstens kulde inntar byen? Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter har gode råd.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne friske grønne planten får etter hvert lilla blomster. Den egner seg godt til å plantes i krukker og holder seg fin til frosten kommer.

Se bildet større

Tonje Bergh fra Opplysningskontoret for blomster og planter liker godt blomster med farger. Her sammen med en stor Chrysantemum.

Se bildet større

Denne grønne veksten brukes hyppig i parker og kuttes i mange ulike fasonger. Den kan brukes ute hele året og overlever fint vinteren.

Nordre Aker: Etter sommeren ser mange blomsterkasser stusslige ut, med råtten jord og kanskje en og annen innblandet røyksneip. Da er det på tide å skifte ut gamle tuster – og jord – med friske grønne busker.

Plantekyndige Tonje Bergh fra Opplysningskontoret for blomster og planter lærer gjerne bort litt om hva man bør og ikke bør plante denne høsten.

– Det man bør gjøre nå, er å røske ut de gamle kvistene og plante kraftige grønne basisbusker som kan tåle vinterkulden. I tillegg kan det være lurt å plante vårløkene, sier hun.

– Men er det ikke litt tidlig å plante vårløkene før vinteren?

– Nei. Det er faktisk nå man bør plante dem. Vårløkene trenger en kuldeperiode før de kan blomstre ordentlig. Derfor er det ypperlig å plante nå. Gjerne innimellom noen høstblomster som for eksempel krysantemum eller Prydpepper. Disse overlever ikke når frosten begynner, men da tar vårløkene over, fortsetter Bergh.

Stadig tid for farger

Fristes du av blomsterhandlernes friske farger og synes grønt er litt kjedelig, er høsten ennå ung. Det finnes mange blomster som vil holde til frosten trer inn for fullt. Prydpepper, chrysantemum, hebe-hybrid, sølvkrans, pernettia, skinnia og veronica er alle fargerike og vil blomstre et par måneder til.

Bergh har mange gode tips til hvordan man kan vedlikeholde en fin og frisk blomsterkasse eller hage selv på denne mørke og kalde årstiden.

– Jeg vil først og fremst anbefale at man planter noen kraftige grønne busker i krukker på verandaen. Deretter løker av ulikt slag. Buskene himalayaeiner ("Blue star") og skimmia er buskvekster som vil holde seg fine å overleve vinteren igjennom.

Men selv med robuste buskvekster kan det gå galt.

– Et godt tips er å plassere krukkene lunt inntil husveggen. Når snøen kommer, vil den danne et beskyttende lag som er svært godt for buskvekster fordi det isolerer dem. Det verste for buskvekster som einer, barlin og tuja er frost uten den isolerende snøen, sier Bergh.

Sarte vekster

De siste årene er det blitt svært populært med urter, oliventrær og sitrustrær. Vil disse kunne overvintre på verandaen?

– Problemet med disse trærne er at de er svært ømfindtlige overfor temperatur og luftfuktighet. En vinter vil bli for kald, mens en peisvarm stue vil bli for varm. Da kan de lett tørke ut. Men det er mulig å holde dem ved like dersom man er flink å dusje bladene med vann, sier Bergh. Hun innrømmer at det optimale er å oppbevare dem i en kjeller eller på et kjølig rom vinteren gjennom for best resultat.

Skulle man bestemme seg for ikke å plante nytt nå, er det likevel lurt å gjøre et par forberedende tiltak før vinteren trår til for fullt.

– Det kan være smart å tømme krukker for jord, rengjøre å snu dem opp ned. Dette fordi dersom krukkene står ute, vil de raskt fylles med vann. Når vannet fryser vil det utvide seg og krukkene kan lett sprekke, avslutter Tonje Bergh.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse