– Farlig skoletrafikk

Kjelsåsfar og lokalpolitiker Knut Braaten (Ap) er oppgitt over at barna sendes ut på den farlige skoleveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er nødt av å gripe fatt i trafikksituasjonen på Kjelsås og sette barnas sikkerhet først, sier Knut Braaten (Ap).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2008 kl 15:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kjelsåsfar og lokalpolitiker Knut Braaten (Ap) er oppgitt over at barna sendes ut på den farlige skoleveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KJELSÅS: Kvart over åtte en onsdag morgen står bydelspolitikeren i orange refleksvest i t-krysset Midtoddveien/Asbjørnsens vei, med en stadig økende strøm av elever fra alle retninger.

– Det skjer nestenulykker hver dag, sier trebarnsfaren, og slår oppgitt ut med armene.

Litt lenger borte, der Midtoddveien møter Grefsenveien, og krysses av Kjelsåsveien, står ytterligere to refleksvestkledde foreldre og gjør sitt beste for å geleide barna mellom biler og over trikkespor.

"En håpløs situasjon" og "kaotiske tilstander" kommenterer en mor som nettopp har fulgt sønnen til skolen.

– La bilen stå

– Politiet nekter barna å stå skolepatrulje på grunn av den farlige trafikksituasjonen. Det er derfor vi foreldre tar ansvar og står trafikkvakter. Det er en skam at ikke trafikksituasjonen ved Oslos største barneskole er bedre ivaretatt, sier Braaten.

Slik det er nå parkerer mange foreldre i blindveien Asbjørnsens vei når de skal levere barna. Problemene oppstår når bilene skal ut igjen på Midtoddveien, og må krysse to fotgjengeroverganger med skolebarn.

– Skolen oppfordrer alle til å gå til skolen. Selv om det hadde vært en drømmesituasjon, er det urealistisk å vente at foreldre som leverer ungene på vei til jobb skal la bilen stå, sier Braaten.

Foreldre som kjører barna til skolen oppfordres i dag til å kjøre via Kjelsåsveien og parkere på Kjelsås togstasjon.

– Men der er det allerede trangt om plassen, med busstrafikk fra sporveien, sier Braaten.

Dilemma– Det er et dilemma at vi ønsker en tryggere skolevei med færre biler, samtidig som vi etterlyser flere parkeringsplasser. Men jo mindre barna er, jo større er behovet for å kjøre dem. Og når foreldre engster seg for en utrygg og trafikert skolevei, velger flere å kjøre selv. Trafikk avler mer trafikk. Derfor må noe gjøres med infrastrukturen, sier Ap-politikeren.

Haster

Situasjonen blir neppe bedre av at Kjelsås skole skal bygges ut til å romme rundt 850 elever, 150 flere enn i dag, i tillegg til en barnehage. Barnehagen åpner etter planen til høsten, mens skolen har byggestart i 2010.

– Utvidelsen av skolen må ses på som en helhet sammen med trafikksituasjonen. Foreløpig er det planlagt en trafikklomme i Midtoddveien der barnehagen kommer, og flere parkeringsplasser nederst i Asbjørnsens vei. Dette er minimumskravet i forhold til antall barn, og det er uklart om trafikklommen er ment for skolen eller barnehagen, sier Braaten.

Han nevner parkeringsplasser ved idrettshallen, for at foreldre som kommer fra Myrerveien skal slippe å kjøre gjennom Midtoddveien, og en bredere veiskulder for å snevre inn innerste del av Midtoddveien og gjøre den mer oversiktlig, som mulige forbedringstiltak.

Vil øve politisk press– FAU har utarbeidet et forslag på løsning av situasjonen. Arbeiderpartiet vil se på forslaget og skape enighet i BU slik at vi kan presse på de sentrale politikerne. Vi er nødt til å tilrettelegge for barnas sikkerhet før det bygges ut, mener Braaten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse