ANNONSE
Annonse

Færre journalister, flere helsearbeidere

Foto: Illustrasjonsfoto

Årets opptak til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) gjennom Samordna opptak viser at unge strømmer til helse- og omsorgsyrkene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2014 kl 10:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: - Vi har stort behov for økt arbeidskraft og kompetanse innenfor disse områdene, så den sterke søkningen er svært gledelig, sier rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

For mens helsefag tidligere har fått spalteplass i mediene på grunn av lav lønn og skjev kjønnsdeling, er det i år vinneren i forbindelse med studieopptak. Viktig i en urolig verden, mener rektoren.

- Når man våkner opp til et nyhetsbilde som en nok en gang forteller om en urolig verden, er det godt å se at kommende studenter ønsker seg inn i yrker som handler om å være tilstede for andre mennesker, sier Toverud Jensen.

LES OGSÅ: Skolebyråd vil straffe fravær med å ta barnetrygden

Høyere enn i fjor

Tilnærmet alle helsefagene ved HiOA har høyere poenggrenser i årets hovedopptak sammenlignet med i fjor. HiOA har sendt ut over 2.800 tilbud om studieplass innenfor helseutdanningene.

Sykepleierutdanningene ved HiOAs studiesteder i Oslo, på Kjeller og i Sandvika har høyere poenggrenser enn tidligere, og alle tre har en solid økning i antall søkere til sykepleie. Det er første gang høgskolen har poenggrense over 50 på en av sykepleierutdanningene.

LES OGSÅ: Gründer Mathias (14) lagde sin egen arbeidsplass med vogn, pølser og grill

Ambulansefag er populært

HiOA utdanner til yrker innenfor et bredt spekter av helse- og omsorgsfaglige utdanninger. Den nystartede bachelorutdanningen i prehospitalt arbeid (paramedic) utmerker seg med en enorm interesse fra søkerne. Nedre poenggrense i ordinær kvote er 53.4 poeng, og det var 14,9 førstevalgssøkere til hver studieplass.

- Ved å opprette et bachelorstudium i paramedic bidrar HiOA til å øke kompetansen i ambulansetjenestene. Flere liv vil reddes fordi pasientene får raskere medisinsk behandling og vurderingskompetansen i tjenesten øker, sier Kari Toverud Jensen.

- Norge har satset sterkt på utvikling og styrking av helse- og omsorgssektoren de siste 30 årene. Ved HiOA knytter vi utdanning, forskning og arbeidsliv sammen. Det nye studiet i paramedic viser hvordan vi stadig har behov for å utvikle kompetansen innenfor ulike helse- og omsorgsyrker, sier Toverud Jensen.

#OSLOJOBB: BEGRAVELSESAGENT: Med døden som spesialfelt

«Noe med media»

Tidligere års mest populære fag har vært blant annet journalistikk og media. I år er det imidlertid lavere poenggrense for å komme inn på både journalistikkstudiet og fotojournalistikk. Mens man på bachelorstudiet i journalistikk måtte ha en poenggrense på 58,7 i 2013, har den sunket til 56 i 2014. Tilsvarende for fotojournalistikk er 73,1 og 61,3

Å skulle jobbe med «noe med media» har i åresvis vært populært blant dessertgenerasjonen, men nå kan det se ut til at denne trenden altså er dalende. Det er kun bachelorstudiet i medier og kommunikasjon som har litt høyere poeng i 2014 enn i 2013, med henholdsvis 51,3 og 51,2.

Tilsvarende tall for årsstudiet i samme fag er 54,3 og 57,5, altså en betydelig nedgang.

Likevel er fotojournalistikk det vanskeligste studie å komme inn på, tett fulgt av årsstudium for økonomi og ledelse, hvor det er inntakskrav på 60,9 poeng.

#OSLOJOBB: NRKS ANKERMANN: - Bare bra å være nervøs under livesendinger

Yrkeslærer for alle

Aller enklest er det å komme inn på de ulike yrkeslærerutdanningene, hvor alle som har søkt har blitt tilbudt plass.

Det samme gjelder for bachelor i ingeniørfag innen energi og miljø.

Se alle tallene på Høgskolen i Oslo og Akershus' hjemmesider her.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse