ANNONSE
Annonse

Helgens mattips:

Feig favoritt

STEKETIPS: Stek først på kjøttsiden så pariserbøfen blir gyllen og fin, deretter på brødsiden.

Ukas rett er for dem som ikke sluker alt rått.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2010 kl 12:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Å lære av andre lands mattradisjoner er spennende og morsomt. Det er først i møte med all den rare maten man skjønner at det virkelig er store kulturelle forskjeller rundt på kloden.

Oppvisning

Jeg husker godt et måltid jeg spiste på en russisk restaurant. Her var det skikkelig liv og røre, med dansere og balalaikaer rundt bordene.

Vi bestilte huset tartar. En stresset servitør kom opp til bordet vårt, der han hakket og blandet tartaren. En imponerende oppvisning, og en rett som i all sin enkelhet fungerte utmerket. For nykvernet eller nyhakket kjøtt er alltid best.

Kanskje du vil servere maten på denne måten neste gang du har middagsgjester? Men ikke glem vodkaen, da!

Om du er litt for feig for den rå tartaren, eller bare en smule nysgjerrig, bør du uansett prøve den stekte varianten

— pariserbøf.

Sofistikert

Pariserbøf er blitt en heldansk klassiker, selv om opprinnelsen er fransk. Basisen er en biff tartar eller boeuf haché. Altså hakket oksekjøtt, men i dette tilfellet er ikke kjøttet rått

— men stekt.

Den nærmeste norske parallellen må være karbonadesmørbrød. Svenskenes versjon er biff Lindström. Men pariserbøf er kulere og mer sofistikert.

Da jeg arbeidet på Statholderens Krostue, forelsket jeg meg helt i pariserbøfen. En perfekt rett til lunsj, middag eller kveldsmat. Tilbehøret er det samme som til en klassisk tartar. Det er veldig enkelt å lage, du velger selv mengden og styrken

— og ofte har man de fleste ingrediensene i huset.

Jeg har i hvert fall alltid kapers, sylteagurk, egg, brød og rødbeter på lur. Alle de syrlige, søte og skarpe smakene får kjøttet nærmest til å rødme.

Retten kan også lages med vilt, kalv, lam eller annet kjøtt. Den ekte pariserbøfen lages av den magrere karbonadedeigen, men hvis du liker litt mer saftighet, kan du fint bruke vanlig kjøttdeig.

Framgangsmåte

Fordel kjøttfarsen i fire, og legg en ladning oppå hver brødskive. Trykk farsen jevnt utover, dekk gjerne kanten rundt også.

Trykk farsen helt flat, og lag noen snitt med baksiden av kniven. Krydre godt med salt og pepper. Stek først på kjøttsiden i litt olje, slik at det blir gyllent og godt. Ha deretter litt smør i panna og stek på den andre siden.

Stek til kjøttet blir etter dine preferanser, selv liker jeg det medium. Server nystekte bøffer på tallerkener, topp med en eggeplomme til hver, dryss over gressløk.

Det hakkede garnityret legges ved siden av.

LES OGSÅ: Helgens vintips

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.