Feil dekk kan svekke styreegenskapene

BEST GREP: Godt veigrep skusles lett bort om bilen skos med feil dekk. (Foto: Øivind Skar)

Moderne bilers elektronikk "kommuniserer" med dekkene. Hvorfor da sette på dekk som forringer bilens veiegenskaper?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SOMMER: Vi er ofte ikke så nøye på sommerdekkene.

Se bildet større

DET VIKTIGE VÅTGREPET: Forskjellen mellom gode og mindre gode dekk kommer tydeligst fram på våt vei - og der kan forskjellen mellom liv og død også ligge. (Foto: Øivind Skar)

Dekkprodusentenes interesse strekker seg langt forbi bilens dekk. Flere av dem har vokst til giganter som tidvis utvikler hele hjulopphenget for bilprodusentene. Samtidig proppes bilene med stadig mer elektronikk – for å gjøre kjøringen tryggere.

– Derfor er det ikke lenger tilfeldig hva du skor bilen med, sier Frank Larsen, nordisk teknisk sjef for Continental Dekk.

Våt fareStatistikk viser at mens nordmenn er ganske kresne i valg av vinterdekk og ofte velger de beste og dyreste dekkene, utsettes sommerdekkene for langt større prisfølsomhet.

– Forskjellene er ikke umiddelbart like følbare om sommeren som om vinteren, men de er der – og spesielt på vått føre. Alle dekktester viser at premiummerkene kommer bedre ut på våt vei, at de gir bedre feste i svinger og kortere bremsestrekning, sier Larsen. Men enda viktigere: Nye biler inneholder mye elektronikk som styrer bilens veiegenskaper, eksempelvis blokkeringsfrie bremser og stabilitets/antiskrenskontroll (ESP).

Elektronisk samspill

– Moderne biler og dens elektronikk krever gode dekk for at elektronikken skal virke optimalt. Samspillet mellom dekk og elektronikk blir stadig viktigere. Derfor undres jeg over hvorfor eiere av kostbare biler ofte velger å forringe bilens veiegenskaper ved å sette på billige dekk, bare for å spare noen kroner.

– Betyr det at billige dekk er dårlige?

– Ikke nødvendigvis, men premium dekk inneholder siste teknologi i oppbygging og gummiblandinger. Det som koster mer bygges inn i de beste dekkene. I rimeligere dekk vil tekniske løsninger og gummiblandinger kunne være opp til ti år gamle resepter, påpeker Larsen.

– Det er med dekk som med de fleste andre ting her i livet: Du får hva du betaler for.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse