Feiret 125 med Betzy

Inger Rollan og May-Brith Døssland fra venstre bruker nye metoder for å komme i kontakt med velgerne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vet vi egentlig nok om de menn og kvinner som ved sine navn har fått «evig liv» på en plass eller i en gate? Nei, mener May-Brith Døssland og Liv Flo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2009 kl 15:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

May-Brith Døssland (t.v.) ognabo Liv Flo diskuterer Betzy Kjelsberg utenfor butikken i gaten oppkalt etter henne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GREFSEN: Flere tilfeldigheter lå til grunn for at Venstre-politikerne May-Brith Døssland og Inger Rollan tirsdag ettermiddag sto på stand utenfor Coop-butikken i Betzy Kjelsbergs vei og hedret kvinnen som har gitt navn til gaten.

Venstre i 125

– Venstre fyller 125 år, og det skal feires stort. Og så var det en fra partiet sentralt som sa at «dere har jo Betzy Kjelsbergs vei i bydelen. Kan dere ikke gjøre noe ut av det?», forteller May-Brith Døssland.

Betzy Kjelsberg (1866-1950) var en driftig dame, og var i 1926 den første kvinnen i Venstres sentralstyre. Hun var også Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i perioden 1910-36 og inspiserte blant annet fabrikkene langs Akerselva, og hun var forkjemper for kvinners rettigheter.

– Hun er jo et fantastisk forbilde for oss kvinner. Det at hun kjempet for stemmerett for kvinner, trekker jeg paralleller til en høyaktuell sak, nemlig stemmerett for 16-åringer, sier Døssland.

Da Nordre Aker i fjor søkte om en prøveordning med stemmerett for bydelens 16-åringer i 2011, sa bystyret nei.

– Men nå er det flertall for det også i Bydel Grünerløkka, så da kommer saken opp på nytt, sier Døssland entusiastisk.

– Litt valgkamp

Hun legger ikke skjul på at det er en god porsjon valgkamp innbakt i både partijubileet og feiringen av Betzy.

– Folk er veldig positive, når vi henvender oss og spør om hva de vet om Betzy Kjelsberg. Langt fra alle som bor her vet hvem hun egentlig var, sier Døssland. – Og så får vi jo fortalt litt om Venstre også.

Vet ikke nok

Liv Flo skal egentlig bare en kort tur i butikken, men hun gripes av nysgjerrighet når Døssland henvender seg.

– Betzy Kjelsberg var første kvinnelige medlem i Venstres sentralstyre, sier Døssland.

– Ja det vet jeg. Hun var kvinnesakskvinne hun, sier Flo, som selv bor rett nedenfor, i «parallellveien» Othilie Tonnings vei.

– Othilie Tonning var en foregangskvinne i Frelsesarmeen. Jeg var nysgjerrig på hvem hun var og sjekket opp på internett.

– Vet folk i dag nok om de personene som veiene og gatene vi bor og ferdes i er oppkalt etter?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg visste jo ikke så mye om min egen vei før jeg søkte. Veier ble jo i alle fall tidligere oppkalt etter foregangsmenn- og kvinner, og er en del av historien vår. Ikke minst er navnsetting aktuelt også i dag, tenk bare på debatten rundt Knut Hamsun, sier Flo og haster inn i butikken.

I kveld feirer Venstre seg selv i Gamle Logen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse