Feiret treet på Blindern

Se video fra NM i treklatring

Trepleie, hurtigklatring, arbeidsklatring. Lørdag var det Treets dag!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2011 kl 12:36

BLINDERN: Dagen ble feiret på Blindern, og toppet med Norgesmesterskap i treklatring, arrangert av Norsk Trepleieforum. Parksjefen ved Universitetet i Oslo (UiO), Jorun Hovind, kan røpe at det ligger mye arbeid bak arrangementet. 

- NM finner sted hvert år, og er omtrent annet hvert år i Oslo og resten andre steder. UiO er 200 år i år, så vi måtte lage litt blest rundt det. Derfor ble det lagt her. Planleggingen startet allerede for to og et halvt år siden, røper Hovind. 

- Viktig å ta være på trærne

Trine Lilletvedt i A B Trekirurgi Glen Read, koste seg derimot på bakken i solskinnet. Hun forteller hvorfor det bør fokuseres mer på akkurat trær. 

- De store og gamle trærne er det viktig å ta vare på fordi de har en historie og en tyngde, i tillegg til en proposisjon til bygg. Det er også viktig å ta vare på nyplantede trær, og gi det et utgangspunkt til å bli et ordentlig tre. På den måten blir det ikke dårlig og må tas ned senere, forklarer hun. 

Mange briter

Mange briter var representert lørdag, noen gjesteklatrere og andre med lov til å delta i NM. Hun forteller at trekulturen over Nordsjøen er god. 

- I England har de egne «tree officers». Du kan ikke felle et tre som har en viss dimensjon uten godkjennelse. Og da blir du som regel pålagt å plante et erstatningstre. 

Hun benytter også anledningen til å sende et lite stikk til de som ukritisk hugger ned trær. 

- Det er ikke enten tre eller ikke tre. Det går an å kutte litt på greinene, og ikke nødvendigvis ta hele treet om det ikke er slik man ønsker, avslutter Lilletvedt. 

Per Stjernberg vant for øvrig NM foran Olve Lundetræ og Ian Hollows. 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon