Fem ungdommer vil forebygge voldtekt

Til topps i europeisk mesterskap

F.v.: Øyvind Sandvold fra Ferd Sosiale Entreprenører sammen med Georg Pal og Bettina Paulsen Lundin fra Nomeno UB. Foto: FOTO: Ungt Entreprenørskap

Fem ungdommer vil sette fokus på voldtekt. Ungdomsbedriften Nomeno utviklet et armbånd med en fløyte som skal varsle forbipasserende ved et overfall. Dette tok ungdommene helt til topps i europeisk mesterskap.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2012 kl 14:20

OSLO:  - Vi ønsker å forandre samfunnets holdning til voldtekt gjennom å skape bevissthet om omfang og konsekvenser av voldtekt og vold, uttaler Georg Pal, fra ungdomsbedriften Nomeno (No means No).

Og det er nettopp denne tanken som har ført til seier i europeisk mesterskap i sosialt entreprenørskap. Nomeno vant nylig europamesterskap i sosialt entreprenørskap for sitt armbånd med varselfløyte.

George Pal, Hanna Sørheim, Bettina Lundin, Farrukh Rana og Sofie Strømseng er gründerne.

LES OGSÅ: Vant fylkesmessen med fløyte mot voldtekt

- Safe and Sound er ikke bare et produkt, men en bevegelse mot vold, uttalte teamet etter å ha blitt tildelt prisen. Hele overskudd fra bedriften gir de til Landsforeningen for voldsofre.

I premie mottar elevene i Nomeno hver sin BlackBerry Playbook og invitasjon til EM for Ungdomsbedrifter i Bucuresti i juli hvor prisen blir utdelt.

Utviklet for å forebygge voldtekt

Ungdomsbedrift er et prosjekt skoleelever som ønsker, starter med. Gjennom et skoleår utvikler de en forretningsidé. De fem elevene ved Oslo Handelsgym kom opp med ideen med tanke på voldtektene som har vært i Oslo.

Dersom en farlig situasjon oppstår kan personen som har armbånd lett rive det av og blåse i en fløyte.

- En voldtektsalarm i vesken eller på et nøkkelknipe er ikke så lett tilgjengelig. Armbåndet med fløyte kan man lettere og fortere få tak i dersom en farlig situasjon skulle oppstå, sa Pal til dittOslo da de vant fylkesmessen.

2000 elever i kampen

De fem elevene har konkurrerte mot 100 andre sosiale virksomheter, skapt av unge elever i 10 europeiske land. Mer enn 2000 elever har blitt inspirert til å jobbe for å skape en bedre verden.

- Vi ser at sosialt entreprenørskap engasjerer de unge, og vi har jobbet målrettet for å bevisstgjøre elevene på mulighetene ved å skape sosiale verdier, sier Siv Elin Dammen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Oslo.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO:

- Hun er mitt livs kjærlighet, og jeg slipper henne ikke nå

Får ikke lov til å ha hagemøblene ute

Andetragedie på E18

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...