- Fengslene vil bli fulle av romfolk

Mener de er nødt til å bryte loven etter tvangsfjerning.

SOVEKØ: Hjemløse i Oslo står i kø for å få en seng å sove i. Kapasiteten på nødovernattingsenterne i Oslo er sprengt, og kun noen få får billett. FOTO: Foto: Marte Marie Frisell

Romfolket har ingen andre steder enn parkene å sove i natt, sier Mihai Negrea fra Folk er Folk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2013 kl 10:01

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

OPPGITT: Mihai Negrea fra Folk er Folk er oppgitt over politikerne som jager romfolket rundt i Oslo uten å gi dem et sted å sove. Han lurer på hvor 10 millioner humanitære kroner rettet mot EØS-borgere som tigger i Norge har blitt av. FOTO: Foto: Marte Marie Frisell

Se bildet større

FORTVILET: Betea Ign og Gheorghe Cohstahtih ble jaget fra romleiren mandag morgen, og er redd de blir nødt til å sove i en av Oslos parker, som er ulovlig. FOTO: Foto: Marte Marie Frisell

SENTRUM: - Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier Betea Ign.

Mandag morgen ble romleiren øst for Sognsvann ryddet av politiet og folk fra Oslo kommune. Ign og de 30 andre menneskene som da befant seg i leiren måtte ta det de klarte å få med seg og etterlate resten.

- Dette er alt jeg har nå, sier han og viser frem klærne han har på seg og det han holder i hendene.

LES OGSÅ: Her sperres romfolket ute

Sovekø

En lang kø har dannet seg ved Røde Kors i Christian Krohgs gate 15. Alle er husløse, og håper på å få «ticket», som de sier. Billett til en seng med tak.

Flere av de som ble jaget fra Sognsvann i morgentimene har samlet seg her.

- Men de fleste kommer ikke til å få billett, kapasiteten ved nødovernattingssentrene i hovedstaden er sprengt. Det er bevilget 10 millioner kroner fra regjeringen til tiltak rettet mot EØS-borgere som kommer til Norge for å tigge, men disse har vi sett lite til. Alle trenger et sted å sove, forteller Folk er Folks Mihai Negrea.

- Hvis vi ikke får billett må vi sove ute, vi vet ikke hvor vi skal gjøre av oss. Vi trenger et sted å sove, sier Ign fortvilet.

LES OGSÅ: Staten tapte mot romfolket - nå vil de ha dem tvangsflyttet

Beslaglagt

Da politiet og Oslo kommune tok seg inn i romleiren mandag morgen ble det funnet en megde tyvgods, blant annet 36 stjålne sykler, meldte Nrk.

Årsaken til at romfolket ble bortvist fra Sognsvann var at de hadde brudt loven, som sier at det ikke er lov å oppholde seg mer enn 48 timer på samme sted i marka. Leiren har imidlertid eksistert i hele sommer.

Mandag kveld var imidlertid flere romfolk fortvilet, og fortalte at de ikke har noe sted å oppholde seg. På tross av at de i år har tjent vesentlig mindre på å tigge i Oslo, vil de ikke reise frivillig hjem til Romania.

LES OGSÅ: Rumenere pågripes oftere enn nordmenn for tyveri

Må bryte loven

Betea Ign, som måtte flytte fra leiren mandag, tror mange romfolk blir nødt til å sove i parker framover. Det er imidlertid ulovlig å sove i parker i Oslo etter vedtak i bystyret.

Nå skal Vegvesenet også gjøre det umulig å sove under Sinsenkrysset ved å legge enda større steiner enn de som er der allerede, og støpe dem fast slik at det ikke er mulig å flytte på dem for å lage «sovegroper».

LES OGSÅ: KRONIKK: «Det er feigt å ikke totalforby tigging»

Romfolk tjener også mindre på å tigge enn før. Om det er fordi nordmenn gir mindre eller fordi det er flere som tigger i Oslo enn tidligere vet ikke Ign.

Men til tross for at romfolket blir jaget og tjener mindre vil de fremdeles bli i Oslo.

- Vi har ingenting i Romania. Familiene våre trenger penger, så vi må være her uansett. Nå tjener vi 100 til 150 kroner, og det er mer enn vi har mulighet til å skaffe i Romania, sier Ign.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse