Nesten egen hest:

Fest med hest på deling

TRENINGSTUR: Spikspretten trener til høstens debut i totalisatorløp. Om han vil bli en inntektskilde for eierne, er høyst usikkert. Beregninger viser at løpspremiene til norske travhester totalt sett bare utgjør 25-30 prosent av utgiftene til å holde dem.

Å eie travhest sammen kan være et både sosialt, spennende og økonomisk overkommelig prosjekt. Men ikke regn med å bli rik.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Spikspretten, oppkalt både etter sin fødselsdag på Kristi Himmelfart i 2005 og sin far Spikeld, er en typisk andelslagshest: Kaldblodstraver, innkjøpt for rundt 100.000 kroner som 1 1/2-åring, normalt lovende, og eid av ti personer i fellesskap.

— Det med ti personer stemmer ikke helt, da. Vi har ti andeler i andelslaget "Stall rett til himmels", men én av disse andelene er eid av en vinklubb. Så til sammen er vi hele 17 eiere, presiserer Knut Karlberg.

Han er tidligere rektor på Norges veterinærhøgskole, og selv en "gammel traver" i travsportmiljøet

— nå med medlemskap i fem andelslag. Hvert av de fem andelslagene eier én hest.

Karlberg synes andelslag er en strålende måte å eie travhest på, både fordi den økonomiske belastningen blir smurt tynt utover, og fordi det er sosialt.

Kake og kos

— Hvis man ikke er opptatt av den sosiale delen av prosjektet, kan man like godt droppe hele greia. For penger, det kan man ikke basere seg på å tjene, hevder Karlberg. Og smiler stort likevel, mens han skjærer seg et godt stykke kake, prydet av "Spikspretten"-navnet i melisglasur.

Det er Vigdis Galgerud som har bakt. Hun og husbonden Stein Galgerud har 20 travhester stående på Hilton gård på Kløfta, og halvparten av hestene er deres egne.

På veggen inne i våningshuset henger det utstoppede hodet til Brage

— gårdens beste travhest noensinne, som raidet løpene på 70-tallet.

— Han var en av de få som tjente mye penger. Det var veldig trist, og det sved økonomisk, da han plutselig døde av akutt hjertesvikt, forteller Stein Galgerud.

Vigdis byr på mer Spikspretten-kake, og legger til med et lurt smil:

— I dag er det Spikspretten som står på den gamle boksen til Brage.

Men selv ikke denne ladede opplysningen får andelseier Karlberg til å innrømme noen heftige håp.

— Nei, hest driver jeg med bare fordi det er hyggelig. Vi i andelslaget kan besøke hesten på stallen, slik som i dag, og vi koser oss sammen med mat og drikke på løpsdager og på hestens bursdager.

— Utenlandsturer med andelslaget, der vi legger planer for "driften", er også stas, knegger Karlberg.

De penga

Og så var det penga, da. Man kommer ikke utenom en del utgifter. Men inntektene kommer man altså lett utenom, med mindre man er blant de få heldige.

— Regn med at en 1 1/2 -åring koster 100.000 kroner. Altså er det 10.000 i inngangspenger for hver andel, hvis man velger å ha ti andeler. Man kan selvsagt kjøpe en 2 1/2-åring i stedet, men da blir inngangsbilletten høyere, sier Karlberg.

De månedlige kostnadene

— som inkluderer stallplass, fôr, veterinær, forsikring og en fast trener

— summerer han greit til 10.000 kroner.

— Da blir det en tusenlapp på hver andelseier i måneden. Men med denne summen får man spart opp et lite overskudd etter hvert, slik at man kan betale for kusk og transport til baner, når det blir aktuelt.

Eller rettere sagt, hvis det blir aktuelt.

— Det er nemlig bare 30-40 prosent sjanse for at et sertifisert travhestføll noensinne vil komme til start, advarer Karlberg.

Alternativene for hesten blir å leve videre som avlsdyr eller som ride-/kjørehest utenfor travsporten, eller i verste fall

— dersom den har skader som verken gjør den brukbar eller salgbar

— avlivning.

Diktatoren

For Spiksprettens del er det bare noen sommeruker igjen før alvoret begynner. Han er fire år, og skal starte sitt første løp til høsten, dersom alt går etter planen.

Hvilke løp han stiller i, er det i praksis andelslagslederen som bestemmer.

— For at andelslaget skal fungere, må man ha en diktator. Én i laget som har fått alle fullmakter til å ta avgjørelser. En som bestemmer hvor og når hesten skal starte. I Spiksprettens tilfelle, gliser Karlberg, er denne diktatoren meg.

Slik starter du andelslag

* Når flere enn to skal eie travhest sammen, må eierne finne et andelslagsnavn. Som "Stall rett til himmels", i Spiksprettens tilfelle.

* Andelseierne skriver kontrakt og bør binde seg til minimum tre års sameie.

* Andelslaget velger én av andelseierne som leder og ansvarlig overfor Det Norske Travselskap.

* Lederen bør samtidig være kasserer og holde all nødvendig kontakt med treneren.

* Hyppig informasjon fra lederen, og sosiale sammenkomster for alle andelseierne, er viktig for samholdet i laget.

* Ti andeler er perfekt, også for regnestykkets del: Hver andel betaler kroner 10.000 hver for innkjøp av en 1 1/2 år gammel hest, og deretter kroner 1000 per måned, som inkluderer alle utgifter. Eventuelle gevinster kommer som overskudd.

* Selve hestekjøpet gjøres på grunnlag av stamtavle, eksteriør og kyndig observasjon. Som regel har man på forhånd funnet den treneren man vil samarbeide med, og treneren hjelper til ved kjøpet.

* Hesten kan starte i totalisatorløp (med pengespill og dermed mulighet for pengegevinst til hesten) fra den er tre år. I tillegg kan hesten gå i lokale løp uten pengepremier. Det er gratis å starte i de fleste løp. Normalt går en travhest ca. 15 løp i året.

Kilde: Knut Karlberg, veterinær og hesteeier

Travhester i Norge

* Av Norges totalt ca. 50.000 hester er nesten halvparten travhester, av rasene kaldblodstraver eller varmblodstraver.

* Kaldblodstraver: Rasen stammer fra dølehesten, og er avlet fram gjennom utvalg av lette individer. Norsk og svensk kaldblodstraver har i dag felles stambok. Mankehøyde fra 140 til godt over 160 cm. Rundt 14.000 individer i Norge.

* Varmblodstraver: En internasjonal rase som finnes i store deler av verden. Hvert land har sin stambok, men samarbeider tett om avl. Mankehøyde fra 150 til 170 cm. Rundt 11.000 individer i Norge.

* Kaldblodstraveren traver ca 10-15 sekunder saktere per kilometer enn varmblodstraveren, og de starter i hver sine løp.

* Av alle de norske travhestene er det omtrent 5000 aktive løpshester, resten er unghester/avlshester/hobbyhester.

* Travhesten har stor samfunnsøkonomisk betydning, med en verdiskapning på ca 800 millioner kroner hvert år, eller ca 4000 næringsårsverk.

(Kilde: Kari Hustad, informasjonsrådgiver ved Norsk Hestesenter)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon