ANNONSE
Annonse

Fin som F...

Romerrikets kvinner spiste den for å unngå å bli fete, mens soldatene gjorde det for helsas skyld.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2008 kl 11:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Fennikel er en av verdens eldste kulturplanter. Karl den store var så overbevist fennikel-fan at han i år 812 beordret den dyrket fast i alle kongens hager. Mange har ment at fennikel er i stand til å holde Djevelen borte, derfor ble den gjerne regnet blant de ni hellige urtene.

I tillegg til selve fennikelgrønnsaken, består denne planten av en stengel, blader (gress), blomst og frø. Frøene kan brukes til å lage te av (godt for fordøyelsen!) og de egner seg utrolig bra i diverse kryddermikser.

Selv bruker jeg ofte fennikelfrø til fisk og svin. Frøene er også blitt brukt i øyebad, dyprensende dampbad og i andre kosmetiske sammenhenger. For øvrig skal de hjelpe mot dårlig ånde.

Når fennikelen begynner å blomstre, tror mange at tiden har løpt ut for den stakkars planten. Men blomsten er utrolig delikat i salater og som pynt. Fennikelgresset – eller "dillen", som noen kaller den – er også bra i salater, finhakket som krydder, og den kan gjøre seg i supper og sauser.

Stilken bruker jeg mindre av: Den kan ofte være litt trevlete, men i finsnittet tilstand er den fin å ha i grønnsaksblandinger.

På skolen lærte jeg at fennikel skal kokes i melk. Jeg vet ikke helt hvor det kommer fra, for dette ville jeg ikke gjort i dag. I stedet foretrekker jeg å koke den mør, enten i væske eller olje, eventuelt å finhøvle den rå.

Crudité er råkost på fransk; en super tilberedning for grønnsaken. Bruk en fin potetskreller og høvle av syltynne, lange skiver av fennikelen, legg dem i iskaldt vann og vips! har du en ultrafrisk salat.

Føy til noen dråper olivenolje, sitron, salt og pepper, og du har et perfekt tilbehør til fisken.

En annen god idé er å bake fennikel i olje. Her bruker jeg en enkel olivenolje og masse krydder, eksempelvis stjerneanis, hvitløk, appelsin, chili og korianderfrø.

Når fennikelen blir dekket med olje og bakt helt mør, blir den nesten som smør i konsistensen. Da kan den være en liten rett i seg selv.

Smaken av fennikel har for øvrig fellestrekk med lakris og det anisbaserte, franske brennevinet pastis – bare litt mer subtil og forsiktig.

Jeg synes det er på tide å få denne planten tilbake i landets hobbykjøkkenhager, så holder vi i hvert fall ondskapen borte. "A fennel a day keeps the devil away".

Oppskrift:

Salat "FFF" – med fennikelsalami, feta og fennikel

Ingredienser:

12 skiver italiensk fennikelsalami (innholder frøene som krydder, kan evt erstattes med en god italiensk eller spansk salami)

1 naturell fetaost, delt opp i rustikke biter

2 fennikel

1 ss smør

2 ss ristede pinjekjerner

blandede salatvekster, som f.eks. hjertesalat, mizuna, eikeblad, isberg

blandede urter, som fennikelgress, gressløk, basilikum

1 dl sherryeddik

3 ss sukker

olivenolje

sitron

salt og nykvernet sort pepper

Framgangsmåte:

Fennikelen deles opp i båter, spar gresset til salaten. Kok båtene møre i lettsaltet vann, ta ut, tørk og stek de gylne i en panne i smøret, krydre.

Lag karamell av sukkeret, ha på eddikken og kok inn til det så vidt tykner, avkjøl.

Visp sammen god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

I en stor bolle, bland all salaten og urtene, vend inn litt olivenoljedressing. Anrett på tallerker, toppes med den nystekte fennikelen, fetaost i biter, tynne skiver av salami, og rista pinjekjerner. Sherrysirupen helles rundt.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.