Fire rådyr døde av barlind-forgiftning

RÅDYR:Mye rådyr å se rundt omkring i hagene vinterstid. FOTO: Illustrasjon

De siste dagene har viltnemda blitt varslet om flere døde rådyr. Trolig er de forgiftet etter å ha spist Barlind i nabolaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2015 kl 21:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Barlind FOTO: Wikimedia Commons

FAKTA: Barlind

BARLIND:

  • Barlind eller europeisk barlind (Taxus baccata) er et meget saktevoksende bartre i barlind-familien.
  • Treet har flate, myke og mørkegrønne nåler som er glinsende på oversiden og matte på undersiden.
  • Det tåler både å stå i sol og skygge, og tåler også meget sterk beskjæring, og er derfor velegnet som hekkplante.
  • Barlind har en rekke kultiverte varianter og former. Planten er også merket med giftvarsel.

Kilde: Wikipedia

OSLO: Nordre Aker Budstikke får ofte tips fra folk som har observert rådyr i hagene rundt omkring. De siste dagene har viltnemda funnet fire døde rådyr, som mest sannsynlig er forgiftet, etter å ha spist Barlind i nabolaget.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Fire døde dyr

– De siste to ukene har fire rådyr blitt funnet døde i Oslo, tre i Gulleråsen/Gråkammen-området og ett på Linderud. Dyrene ble rutinemessig sendt til obduksjon hos Veterinærinstituttet, og det ble i alle tilfellene påvist barlindforgiftning, sier Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten og Viltnemda.

Barlind er et eviggrønt bartre, og er en naturlig forekommende art i Norge. Hele planten, med unntak av den røde frøkappen, inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig for både dyr og mennesker.

Les også: Knallstart for Nordre Aker Budstikke

– I tillegg til å vokse vilt, er også barlind en prydplante som er svært vanlig å plante i hagen. Det er kjent at både elg, hest og sau tåler barlind dårlig, og det skal små mengder til for å ta livet av en fullvoksen elg.

Ikke påvist tidligere?

– Det har ikke meg bekjent blitt påvist barlindforgiftning hos rådyr i Oslo-området tidligere, og det har vært antatt at rådyrene tåler giften. Dette ser imidlertid ikke ut til å være gjeldende lenger nå, ifølge Turtumøygard.

Hun legger til at det er typisk i perioder etter tungt snøfall og vekslinger i værtype, at dyr som rådyr og elg spiser barlind. Det er da lite annen mat å finne, og dyrene blir tvunget til å spise det som er tilgjengelig.

– Mest sannsynlig er dette årsaken i disse tilfellene, og forhåpentligvis vil dyrene finne andre næringskilder enn barlind fremover, sier hun.

Få alvorlige tilfeller

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet forteller at de mottar en del henvendelser gjennom året, fra bekymrede foreldre, som frykter at barn kan ha fått i seg barlindbær.

– Men så vidt jeg kan huske har det ikke vært noen alvorlige tilfeller i løpet av de senere årene. Det er en del barn som har smakt på barlindbær, men det er kun frøet inne bæret som er giftig, og de grønne barnålene, forteller seniorrådgiver Mari Tosterud i Folkehelseinstituttet.

Les også: Flere dyr påkjørt

– Men er det mistanke om at barn eller andre har fått i seg flere enn et par bær, så kontakt Giftinformasjonen. Om det er spist bær vurderer man om barna bør få medisins kull. Om barna har spist større mengder, så det kan blir alvorlige barlind-forgiftning behandles de på sykehus. Men det er sjelden at det dukker så alvorlige tilfeller, sier Tosterud.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse