Påskeguide

Fjellvettregler for mobilen

DEN LEVER: Å forlenge batteritiden er enkelt. Sjekk våre tips.

Langt mellom strømkildene på påskefjellet? Her er fjellvettregler som får batteriet til å leve lengst mulig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

AMOBIL.NO: Skal du feire påsken et sted uten kontinuerlig tilgang på strøm, eller er du bare redd for at mobilen skal takke for seg på lange skiturer over vidda?

Det er faktisk ikke så mye som skal til for at mobilbatteriet ditt skal holde ut mye lenger enn vanlig. I mange tilfeller kan du til og med oppnå så mye som dobbelt så lang tid mellom hver lading.

Les også: Beskytt mobilen på påskefjellet

Skru av telefonen

Dette rådet er spesielt viktig hvis du er i områder med dårlig dekning. I slike områder vil nemlig telefonen skru opp sendestyrken for å få kontakt med basestasjonene, noe som fort kan tømme batteriet på en, to, tre. Dette skjer uansett om du snakker i telefonen eller om den ligger i fred i sekken din.

Avtal med noen andre at du kommer til å ha på telefonen på visse tidspunk, slik at ingen blir bekymret om du ikke tar telefonen på andre tider av døgnet.

Les også: Disse mobilene tåler en støyt

Dropp samtalene

En mobiltelefon er jo til for å snakke i, men også samtaler tærer på batteriet. Derfor behøver du kanskje ikke ringe hjem eller til de andre på hytta og fortelle hvor langt dere har kommet for hver mil dere har gått. Spar heller de gode historiene til dere kommer hjem igjen.

Det er også greit å huske på at jo dårligere dekning du har, jo mer strøm vil en samtale sluke av batteriet.

Les også: Slik beskytter du mobilen din

Pass på temperaturen

Mobilbatterier trives best i temperaturer mellom 5 og 40 grader. Utsettes de for høyere eller lavere temperaturer enn dette, kan forholdene mest sannsynlig påvirke ladeprosessen og gi batteriet dårligere levetid.

Rent teknisk skjer dette fordi alt materiale leder mer strøm i kalde omgivelser.

Dermed blir det midre motstand mellom hver pol på batteriet, og det lades ut raskere.

Les også: Fjellvettregler for dingsene

Deaktiver 3G, Wi-fi og Bluetooth

Har du en 3G-telefon, betyr det at du kan surfe på nett med mobilen i god hastighet. 3G-funksjonaliteten er imidlertid alltid aktivert uansett om du surfer eller ikke.

Mobilen din bruker en god del av batterikapasiteten på å holde seg koblet til 3G-nettet. Skrur du derfor av 3G-funksjonaliteten, kan batteriet på mobilen din vare så mye som 2 dager lenger.

Vil du bruke mobilen som modem til PC-en eller surfe rett på mobilen, er det bare å skru 3G på igjen.

Hvordan du kontrollerer 3G-funksjonaliteten kan du lese om i bruksanvisningen til mobilen din.

Mange har Bluetooth aktivert på telefonen sin konstant. Dette trekker også strøm. Hvordan du deaktiverer Bluetooth finner du også ut ved å lese mobilens bruksanvisning.

Skulle du tilbringe påsken på et sted med Wi-fi, har du sannsynligvis regelmessig tilgang på en strømkilde også. Likevel tar vi med at Wi-fi er et av de største strømslukene på dagens mobiltelefoner, og tømmer lett telefonen din for strøm. I noen tilfeller skal det ikke mer til enn noen få timer med surfing via Wi-fi før telefonens batteri takker for seg.

Les også: Slik surfer du i påskefjellet

Deaktiver bakgrunnen

Er du en av de som liker å krydre mobilen din med animerte bakgrunner og skjermsparere? Da bør du vite at også dette er, om enn ikke store, så like fullt funksjoner som er med på å tappe mobilen din for strøm.

Gå derfor inn i skjerminstillingene på telefonen din og deaktiver disse funksjonene, og du har spart deg enda litt mer batteritid.

Bypåske? Her er de beste mobilprogrammene

Dropp underholdningen

De fleste underholdende eller avanserte funksjoner på mobiltelefoner har til felles at de tar en saftig mengde strøm. Dette gjelder typisk funksjoner som radio, nettleser, musikkspiller og spill. GPS er også en skikkelig strømsluker.

Løsningen her er kanskje kjedelig, men veldig enkel: La være å bruke disse funksjonene hvis du ikke må.

Du finner flere guider på Amobil.no

Skru av bakgrunnsprogrammene

En god del av dagens mobiler lar deg kjøre programmer i bakgrunnen, som for eksempel en Messenger-klient eller et spill. Disse trenger også strøm, selv om du ikke merker at de surrer og går.

Hvordan du finner ut om du har aktive programmer gående i bakgrunnen, finner du svar på i mobilens bruksanvisning.

Les mer på Amobil.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon