Flatskjermen er lyn-magnet

Det finnes i dag halvannen million slike i norske hjem.

Det er nå halvannen million flat-tv-er i norske hjem. Sammen med annen finelektronikk er de spesielt utsatt for lynskader, så dra ut kontakten, anbefaler If.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.07.2008 kl 11:17

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: I mai måned ble det registrert totalt 500 lynnedslag i Norge. De neste ukene forventes det 2500 lynnedslag – hver dag.

– Finelektronikken i flat-tv-er og pc-er er det mest sårbare vi har i huset og det som oftest blir ødelagt ved det vi kaller elektrisk fenomenskade, sier sjefingeniør Runar Bache i If.

Lynet trenger ikke slå ned i boligen for at elektronikk skal bli ødelagt.

– Lynnedslaget kan være et godt stykke unna. Blir det overspenning i nettet, kan kretskort brenne opp og kortslutte apparatet, sier Runar Bache.

Og med en slik skade kan vanligvis utstyret kastes. Reparasjon vil koste like mye som å kjøpe nytt.

Fukt og varme

Gjennomsnittsskaden ved lynnedslag er på 15 000 kroner, prisen mange har betalt for en flat-tv.

– Det er fryktelig ergerlig og ganske unødvendig å komme hjem og oppdage at fjernsynet er ødelagt. Dessuten er det en egenandel på 4000 kroner for slike skader, sier Bache.

Blir de neste ukene varme og fuktige, kan lyn gjøre skade for over 400 millioner kroner i norske boliger.

– Det er mest vanlig å tenke på sikring mot overspenning i strømnettet, men husk at overspenning også kan oppstå i nettverkskabelen, sier Runar Bache.

If råder alle til å ikke bare trekke ut kontaktene til strømforsyningen, men også nettverkskabler til tv, bredbåndstelefon og internett når man reiser på ferie i sommer.

– Gjør det til en vane nå på denne årstiden, selv om du bare skal bort for en helg, sier Runar Bache.

Lynnedslag har ført til at juli og august har flest brannskader de ti siste årene. Verst var det i juli 2003 med nesten 8000 skadesaker.

Skaff overspenningsvern

– I fjor var det få lynnedslag på grunn av den kalde sommeren, men hvis vi nå får en periode med varmt og fuktig vær kan det bli mange skader, sier Runar Bache.

I 2006, som var en varm sommer, ble det utbetalt 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader i folks hjem, en tredobling på ti år.

Som regel er det flest skader etter lynnedslag i østlandsfylkene, men i fjor var det Hordaland som hadde det høyeste antallet meldte branner etter lynnedslag

– Med stadig mer dyr og sårbar elektronikk i norske boliger, anbefaler vi folk å få en godkjent elektriker til å installere overspenningsvern i sikringsskap og finvern i stikkontaktene, sier Runar Bache.

Den elektriske utladningen ved et lynnedslag er så stor at man trenger begge deler for å sikre seg mot ødeleggelse.

(Newswire)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse