Flått hos hund

Flått er en liten midd som tilhører edderkoppfamilien. Det finnes mange typer av flått, og de finnes over hele verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.06.2008 kl 14:51

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Den vi har i Østlandsområdet kalles skogflått (Ixodes ricinus). Tidligere fant vi flått hovedsakelig langs kysten, men de siste årene har vi sett at den har spredt seg også innover og nordover i landet.

Flått kan ikke fly, de sitter stille i gress og krattskog og venter på en passende vert. De angriper fra april til oktober, men er spesielt aktive i sommermånedene. Flått er en blodsuger, og den kan sette seg fast i huden hos både mennesker og dyr. Lengden på flåtten varierer mellom 1 og 10mm, avhengig av hvor mye blod den har sugd. I tillegg til at det kan oppstå betennelse der hvor flåtten har satt seg fast, kan flått overføre bakterien Borrelia burgdorferi som forårsaker sykdommen borreliose. Heldigvis er det ikke all flått som overfører Borrelia, man regner med at ca 20-25% av norske flått kan overføre smitte.

Hva gjør man ved flåttbitt?

Flått bør fjernes så raskt som mulig fordi risikoen for overføring av Borrelia stiger hvis flåtten sitter på huden i mer enn ett døgn. Det finnes mange metoder for fjerning, blant annet kan man på apoteket få kjøpt en pinsett som brukes til å vri midden ut. Det er ikke så farlig om litt av bitemunnen sitter igjen, men det kan oppstå en liten betennelse på stedet der flåtten har sittet.

Denne betennelsen behandles med salve som fås kjøpt på apoteket. Det kan imidlertid være vanskelig å oppdage flått i en tykk hunde- eller kattepels, derfor bør man saumfare dyret etter at det har vært på tur i flåttutsatte områder for å ta midden før den setter seg fast.. Hvis flåtten har sittet lenge, og det blir en ringformet rød hevelse rundt bittstedet bør man kontakte veterinær.

Hva er borreliose?

Borreliose, eller Lyme disease, er en sykdom som kan angripe nær sagt alle deler av kroppen, og symptomene kan variere fra generell svekkelse, hevelse og ømhet i ledd til sykdom i nervesystemet.

Sykdommen kan diagnostiseres ved hjelp av blodprøve og behandles med antibiotika. Ettervirkingene av sykdommen kan imidlertid være alvorlige, derfor er forebyggelse det viktigste tiltaket.

Hvordan unngå at hunden eller katten får flått?

Det finnes mange flåttmidler på markedet, både såkalte "spot-on"- preparater som dryppes direkte på huden mellom skulderbladene og eventuelt også bak på krysset, og halsbånd innsatt med et middel mot parasitter. Grunnen til at midlene gis på denne måten er at hunden eller katten ikke klarer å slikke dem i seg. Noen flåttmidler mister effekten hvis hunden hopper til sjøs en varm sommerdag, mens nyere midler tåler også at hunden blir våt.

Effekten av midlene varierer, og dette er med på å avgjøre hvilket preparat som skal brukes. Alle flåttmidler er reseptbelagte, det vil si at du må kontakte veterinæren din for å få en resept som leveres på apoteket. Tidligere har det vært solgt flåttmidler også i dyrebutikker. Dette er forbudt, fordi antiparasittmidler regnes som legemidler.

Husk:Forebygging er bedre enn behandling. Derfor bør dyr som skal oppholde seg i flåttutsatte områder i sommerhalvåret være utstyrt med et flåttmiddel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse