107 smittet i år: Flåtten herjer

 

Det er høysesong for blodsugere i norsk natur. Hittil i år er 107 mennesker blitt syke etter flåttbitt, seksten flere enn på samme tid i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.06.2008 kl 15:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Flåtten er mest utbredt i kyststrøkene i Sør-Norge, og brorparten av de som er blitt syke bor der. Desidert flest sykdomstilfeller er registrert i Vest-Agder ( 21), Aust-Agder (19), Telemark (17), Oslo (15) og Akershus (12).

– Tallet syke vil trolig stige utover sommeren. Det er tidlig i sesongen ennå, og inkubasjonstiden er opptil en måned etter et bitt, sier farmasøyt Kristin Rosmo i Vitusapotek.

I hele fjor ble 328 nordmenn syke av flåttbitt, i 2006 ble det registrert 311 sykdomstilfeller.

Mer flått

– Det har vært en jevn økning av sykdomstilfeller knyttet til flått de siste fem årene, sier forsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet til Newswire.

Han tror økningen skyldes en kombinasjon av at det er blitt mer flått i naturen og at folk er blitt mer oppmerksomme på flåttbitt.

Flått kan overføre bakterien Borrelia, som i verste fall kan gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Men det er slett ikke all flått som bærer med seg den fryktede bakterien.

– I enkelte områder bærer all flått Borrelia-bakterien, i andre områder er det bare noen få smittebærere. Det er umulig å vite hvor flåtten er smittefarlig og hvor den er ufarlig, sier Arnulf Soleng.

Må fjernes tidlig

Flåtten biter seg fast i huden, spesielt i områder med tynn hud som lysken, nakken, knehasene og armhulene. Det er viktig å sjekke både seg selv og barna når en har vært på tur i skog og kratt.

– Flåtten må fjernes så fort som mulig. Risikoen for å bli syk øker dersom den blir sittende fast i mer enn 24 timer, sier Kristin Rosmo i Vitusapotek.

Hun anbefaler å dra flåtten rett ut med neglene eller en flåttfjerner som selges på apoteket.

– Glem de gamle rådene om å smøre flåtten inn med fett, vaselin eller sprit for å få den til å slippe taket. Det kan gjøre det vanskeligere å fjerne flåtten. Men du kan gjerne smøre på en antibakteriell krem etter at flåtten er fjernet, sier hun.

Hvis det danner seg et ringformet utslett rundt bittet, er det tegn på infeksjon.

– Da må man oppsøke lege. Det skal man også hvis man får influensalignende symptomer med feber og hovne lymfekjertler.

Forhåndsregler

Farmasøyt Kristin Rosmo anbefaler langbukse og skjorte eller genser med lange ermer på skogsturer der man vet det er mye flått. Myggmidler som inneholder stoffet DEET forebygger også mot flåttbitt.

– Det er viktig å sjekke både hud og klær etter turen. Undersøk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder, sier hun.

En dyrlege kan skrive ut forebyggende medisin til hunder og katter hvis de er plaget av mange flåttbitt, sier hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse