– Flere burde gå til skolen!

Før gruppa har nådd grefsen skole, har de blitt ganske så mange.

Foreldre og barn koser seg sammen til fots på vei til Grefsen skole. Men noen bilister gjør morgenturene skumle.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Vel fremme geleides elevene over av de flinke i refleksvest.

Se bildet større

Helene Laurvik er en av foreldrene som er med å gå i følgegruppe til Grefsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GREFSEN: Det er fortsatt mørkt, og litt kaldt, men i krysset Kapellveien/Morells vei står det en gjeng morgenfriske skolebarn. Litt utålmodige er de, men snart har alle kommet, og de kan sette kursen bortover Kapellveien.

Trygt og hyggelig

Helene Laurvik er en av førsteklasseforeldrene som deltar i følgegruppene til Grefsen skole. Sønnen hennes og tre-fire andre klassekamerater møtes her hver morgen, og tar følge med en av foreldrene.

– Det å gå til skolen har flere verdier. Det er en måte å bli kjent med barnas venner og deres foreldre på, og det er hyggelig å starte dagen med en tur. I tillegg er det godt å vite at barna har noen som passer på dem på en trafikkert skolevei, sier Laurvik.

Lenger frem på fortauet lyder latter, småprat og gjenlyd fra små føtter. Det er ikke fritt for at en og annen må holdes igjen for ikke å vimse uoppmerksomt ut i veien. For når man snakker med vennene sine om noe spennende, er det ikke alltid like lett å huske på at veien er for biler og fortauet for menneskene.

Laurviks gruppe har i dag følge av flere andre følgegrupper. Fem-seks voksne og nærmere 20 barn, også noen eldre elever, har hektet seg på før de når skolepatruljen som trygt loser barna over til skolegården.

– Ja! Barna er samstemte i at det er hyggeligere å gå mange sammen til skolen, enn å gå alene. – Og så er det trygt å ha med en voksen!

Farlig trafikk

Birgitte Hauge og Ann Kristin Fosse er to mødre som også gjerne ser at førsteklassingene deres følges helt inn i skolegården, men ikke med bil.

– Det er mange som kjører, og som glemmer å ta hensyn til at det er små barn i veien. Det mest hårreisende er foreldre som slipper av barna sine ved skolen, for så å fiske opp mobiltelefonen og kjøre videre i full fart, sier Fosse, som mener mange bilister bør minnes på at de har plikt til å tilpasse farten etter forholdene i veien.

– I seksårsalderen har ikke barna evne til å bedømme fart og avstand, sier hun.

– Må tenke på konsekvenser

Helene Laurvik roser alle foreldre som tross alt er flinke til å gå til skolen med barna sine, men er bekymret for effekten det har at mange likevel kjører.

– Når noen kjører, blir det fort til at flere gjør det samme, for man tenker at «jeg tør ikke la mitt barn gå alene». Det blir en ond sirkel som skaper mer trafikk, og enda farligere situasjoner, sier hun.

Dessverre er farlige trafikkforhold gjengs ved mange barneskoler. De tre mødrene på Grefsen tror foreldrenes dårlige tid er årsaken til at mange «glemmer» seg når de kjører forbi skolen.

– Trafikken rundt skolene burde vært kontrollert gjennom hele året, ikke bare ved skolestart, sier Birgitte Hauge, og legger til:

– De som kjører må tenke konsekvenser. Kjører de på et barn, ødelegger de for så mange. Barnet de kjører på, barnets familie, seg selv og sin egen familie.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse