– Flere burde sikre seg med brannalarm

Det har vært en kraftig økning i antallet alvorlige branner dette året. Her fra en storbrann i Bjørneveien.

Dette året har vi sett dystre rekorder i antall alvorlige branner. – Gi en brannalarm i julegave, oppfordrer TrygVesta.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2008 kl 12:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: – Røykvarsler er vel og bra, men langt flere burde sikre seg mot brann med brannalarmanlegg. Hvis du har eldre i familien som bor i egen bolig, bør du gi dem brannalarm i julegave, oppfordrer skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta.

Kan være livsfarlig

Undersøkelser viser at svært mange røykvarslere ikke virker, fordi de enten er for gamle eller fordi folk glemmer å skifte batteri. En røykvarsler ute av drift gir falsk trygghet og kan være livsfarlig.

– De fleste av oss er nok ikke så oppmerksomme på røykvarsleren til daglig. Et brannvarslingsanlegg som ikke er avhengig av batteri gir langt bedre sikkerhet, sier Kristiansen.

Manglene røyvarlere

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere beregnet at så mange som 500 000 nordmenn lever og bor uten fungerende røykvarsler.

De har også påvist at hele 25 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem årene ikke hadde røykvarsler eller at den ikke virket.

Mange eldre omkommer i brann

- Særlig eldre er utsatt når boligen brenner, ofte fordi de ikke kommer seg ut i tide ved egen hjelp. Direkte brannvarsling til vaktselskap vil kunne redde liv, sier Karsten Kristiansen. Han har et julegavetips til alle som har eldre i familien:

– Gi dem et brannvarslingsanlegg i julegave. Da kan både de og du sove godt om natten, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse