Flere mener lys gir sikkerhet

SVs Lill Pleym slåss for lys langs Akerselva. Hun er ikke alene om å mene at belysning der folk ferdes i Oslo er en viktig kvinnesak. Men Samferdelselsetaten ser tingene annerledes.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo: – Det vi prioriterer belysning ut fra, er trafikksikkerheten. Det vil si at de som kjører biler og sykler, skal kunne se når folk går over fotoverganger, sier informasjonssjef Erik Valen i Samferdselsetaten, til Dagsavisen.

I Oslo er det en lysstolpe per 30. meter, og det er flere enn i de fleste andre storbyer i Europa, hevder han. Belysning settes ikke opp i forhold til fare for overfall, men ut fra trafikkforhold.

SV-politiker Inga Marte Thorkildsen forteller til Dagsavisen at hun alltid går eller sykler hjem fra byen. Hun er overbevist om at byen blir tryggere med mer lys. Hun savner både mer belysning og at flere hekker blir klippet ned. Opplyste gater virker avskrekkende på potensielle overfallsmenn, mener Thorkildsen. Ap-politiker Karin Yrvin støtter Thorkildsen. Men understreker at problemet med vold mot kvinner ikke er løst bare kommunen setter opp lys. Byrådsleder Erling Lae (H) sier til Dagsavisen at han anbefaler Oslos kvinner å holde seg til opplyste områder.

– Kvinner har krav på samme trygghet og bevegelsesfrihet som menn, ellers er det noe grunnleggende galt. Men er det sent på natten, vil man alltid føle seg tryggere på trafikkerte steder, sier Lae.

Han mener det er mulig at en lysere by er en tryggere by.

– Etter voldtektsbølgen nå like etter nyttår, skal vi vurdere om økt belysning kan være et tiltak. Kriminalsaken går på å ta gjerningsmannen, men kommunen kan også ha et ansvar, sier Lae.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse