Ny ransrapport i Oslo

Flere ransofre får bank

I en ny rapport viser det at over 60 prosent av de som blir ranet i Oslo også blir utsatt for vold.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2009 kl 09:37

OSLO: I Oslo var det totalt 966 ran. Grønland stasjonskrets hadde desidert flest anmeldelser av ran i fjor. 544 anmeldelser ble registrert der.

Tallene kommer fram i en ny rapport om ran i Oslo i 2008.

Ranene i Oslo skjer spredt over hele byen. I 2008 ble det registrert ran med gjerningssted i alle bydelene i Oslo. Den største konsentrasjonen fant man i sentrum og nært opp til sentrum i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner.

Flere ran på natten

I over 60 prosent av ranene i Oslo skjedde det på offentlig sted. Det innebærer gater, torg, plasser og parker. Ran skjer gjennom hele døgnet alle ukedager. Det er høyere frekvens mot slutten av uken, men nærmere 40 prosent av ranene skjedde lørdag eller søndag på kvelds eller nattetid.

– Sammenliknet med ransundersøkelsen fra 1999 har det vært en forskyvning i når ranene skjer. En større andel av ranene i 2008 skjedde sent om kvelden og om natten. Økningen var markant i tidsrommet mellom kl. 24-06, står det i rapporten.

– Tallene reflekterer at en del ransofre utsettes for ran i forbindelse med uteliv. En høy andel av ofrene for ran som skjer i dette tidsrommet er ruspåvirket. Når mange ran skjer svært sent på natten reflekterer det at en høy andel av ofrene utsettes for ran på vei hjem fra sentrum, står det videre.

Flest mannlige ofre

Et flertall av ran som ble anmeldt i Oslo politidistrikt i fjor ble utført av flere gjerningspersoner samtidig. Det vanligste var to gjerningspersoner. Fysisk vold ble utøvd mot offeret i over 60 prosent av anmeldelsene. Slag/spark var den klart vanligste formen. I 37 prosent av anmeldelsene ble trusler benyttet som det eneste maktmiddelet.

Det var totalt 905 personofre. Av disse var 85 prosent menn og 15 prosent kvinner. Gjennomsnittsalderen for de registrerte ofrene var på 31,1 år. De mannlige ofrene var i gjennomsnitt noe yngre enn de kvinnelige ofrene. Få eldre ble utsatt for ran. 80 prosent av ofrene for ran hadde norsk landbakgrunn.

Flest mannlige ranereGjennomsnittsalderen for de registrerte gjerningspersonene var på 22,4 år. 63 prosent av disse hadde en annen landbakgrunn enn norsk. Til sammen 55 prosent hadde landbakgrunn fra et land utenfor Europa. Menn er i klar overvekt når det gjelder gjerningspersoner.

Mobiltelefoner

Det vanligste objektet som blir fraranet ofrene er mobiltelefon. Det nest vanligste er betalings- og kredittkort, fulgt av elektronisk utstyr som pc, iPod og fotoutstyr.

– I en god del av ranene kan man anta at utbyttet ikke er i overensstemmelse med gjerningspersonenes motiv for å begå ranene. Det er en høy andel av ranene som tilsynelatende skjer uten særlig planlegging eller observasjon av ofrene på forhånd. Det vil si at ranerne ikke vet hva slags verdier ofrene bærer på seg. I enkelte ran er derfor utbyttet svært lavt. Dette gjelder i særlig grad ran som rammer ruspåvirkede ofre på vei hjem fra byen står det i rapporten.

I 399 av anmeldelsene er det oppgitt at offeret ble fraranet et pengebeløp under selve ranet. I tillegg har mange ofre vært utsatt for at fraranede bank- og kredittkort har blitt benyttet til å ta ut penger. Enkelte blir truet til å gi fra seg pinkoden til kortet under ranet.

Ruspåvirket– Sammenlikner man med ransundersøkelsen fra 1999 var det en høyere andel av ofrene i 2008 som var ruspåvirket da de ble utsatt for ranshandlingen. (…) Det var også en høyere andel av gjerningspersonene som var ruspåvirket da ranet fant sted, kan man lese i rapporten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon