Flere unge på svarteliste

- Ille at flere unge havner i alvorlig økonomisk uføre, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.(Foto: Kaia Means)

Antallet 18- og 19-åringer med betalingsanmerkninger øker kraftig. Og de skylder nesten 50 prosent mer enn i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2008 kl 09:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: – Dette er en svært uheldig utvikling. I alle andre aldersgrupper er det blitt færre dårlige betalere det siste året, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Til sammen 950 unge under 20 år er registrert som dårlige betalere. Det er en økning på over 20 prosent siden mars i fjor, viser nye tall fra kredittopplyningsfirmaet Experian. Gjelden deres har vokst med 2000 kroner, og tenåringene skylder i gjennomsnitt 12 500 kroner hver.

Mobiltrøbbel

Ifølge Aktiv Kapital er det er mobiltelefonen som oftest skaper økonomisk trøbbel for 18- og 19-åringene.

– Mobilregningene vokser dem over hodet. Mange takler ikke overgangen fra kontantkort til abonnement, sier Rolf Wilhelmsen.

De fleste ungdommer har hatt kontantkort på mobil i hele ungdomstiden. Da er det enkelt å ha kontroll med forbruket. Problemene kommer når de blir myndige og kan gå over til abonnement.

– Mange unge er veldig aktive på mobilen og tenker ikke over hvor mye det koster. Det er ikke uvanlig med mobilregninger på 15 000-20 000 kroner. Det sier seg selv at det er omtrent umulig for ungdommer uten fast jobb å betale så store regninger, sier Rolf Wilhelmsen.

’’Ikke så farlig’’

Aktiv Kapital håndterer inkassosaker for flere mobilselskaper og prøver å ta direkte kontakt med ungdommene så snart det er sendt ut inkassovarsel på en regning.

Hensikten er å få til en frivillig avtale om nedbetaling av gjelden før den går til rettslig inkasso. Ikke alle ungdommer er motivert for det.

– En del tar ikke situasjonen særlig alvorlig og synes ikke det er så farlig at de har fått et inkassokrav. Det får jo ingen særlige konsekvenser for dem der og da. De er for unge til å skjønne rekkevidden av å ikke betale gjelden sin.

Andre blir lettet når de får en telefon fra inkassoselskapet.

– Vi snakker med mange ungdommer som synes det er utrolig vanskelig å styre egen økonomi. De blir glad når vi ringer og foreslår hvordan saken deres kan løses. Vi er hyggelige på telefonen, ingen skal være redd for å bli møtt med fordømmelse, sier Rolf Wilhelmsen.

Hvis regningene likevel ikke blir betalt etter flere varsler, ender kravet i rettsapparatet. Ungdommer med betalingsanmerkning kan få problemer med å få forsikringer og lån.

Gode råd

Aktiv Kapital har fire enkle råd til ungdommer som ønsker å ha en ryddig økonomi.

Husk at det som kjøpes eller lånes skal betales tilbake. Betalingsanmerkninger kan hindre deg i å få mobilabonnement eller kjøpe leilighet.

Lag deg en oversikt over dine løpende inntekter og utgifter, og når de skal betales. Sett av et månedlig beløp som dekker dine faste utgifter.

Kontakt den du skylder penger så raskt som mulig, dersom du ikke kan betale. De vil hjelpe deg.

Dersom du får betalingsproblemer, så be om en tilbakebetalingsavtale som gjør at du kan rydde opp.

(Newswire)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse