ANNONSE
Annonse

Flytter skolegrensen hit. Det både løser og skaper problemer

Skolegrensen mellom Nordberg og Engebråten settes til midt på Havnajordet/Havnabakken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utdanningsetaten har vedtatt ny grense for ungdomsskole-tilhøringhet mellom Nordberg og Engebråten, for elever på Korsvoll.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2016 kl 10:14

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

KORSVOLL: Utdanningsetaten (UDE) har etter innspill fra blant andre FAU og driftsstyret på Korsvoll skole vedtatt å flyttet grensen lenger øst enn først foreslått.

Skillet mellom hvem som skal til Nordberg ungdomsskole i vest og Engebråten ungdomsskole i øst, settes ved Havnajordet. I følge Utdanningsetatens vedtak er dette et mer naturlig skille mellom Korsvoll og Nordberg enn der grensen ble foreslått i høringsuttalelsen.

Grensen vil gjelde for dem som starter i 8. klasse fra skolestart høsten 2017.

Til venstre: Det opprinnelige forslaget som ville gi 19 elever plass på Nordberg, mens resten av kullet ville få plass på Engebråten. Til høyre: Den endelige grensen, ved Havnajordet, som sikrer at et elevtall tilsvarende én skoleklasse får starte på Nordberg. (Utdanningsetaten)

Ønsket ikke å splitte opp elevgrupper

En av årsakene til at man ønsket en grense lenger øst var for at en større andel elever fra Korsvoll skulle få skoletilhørighet på Nordberg. Slik grensen opprinnelig var satt ville bare i underkant av 20 7. klassinger fra Korsvoll begynne på Nordberg ungdomsskole.

Med det endelige vedtaker er foreldreutvalgets krav om at minst en hel skoleklasse (26-30 elever) fra dagens 7. trinn på Korsvoll skal få starte sammen på Nordberg, innfridd.

Hodebry på Nordberg

Med en endret grense, kan elever andre steder i inntaksområdet oppleve å ikke få plass på Nordberg. «Ulempen ved å sette grensen lengre øst enn det som opprinnelig var foreslått, er at dette kan medføre henvisninger av elever til skolestart» skriver UDE i vedtaket.

Årsaken til at ikke alle Korsvoll-elevene får starte på Nordberg, slik som tidligere, er at skolens kapasitet er sprengt. Nordberg skole har per i dag cirka 650 elever, omlag 100 flere enn den er bygget for. Ifølge rektor Jan Heidel er tre klasser plassert i lånte lokaler på Kringsjå skole, og én klasse har måttet ta i bruk spesialrom.

Dette er ikke en permanent løsning siden Kringsjå skole trenger disse arealene selv, skriver UDE i vedtaket.

Rektor Jan Heidel på Nordberg skole har flere elever enn det er plass til. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Skal Nordberg motta 26-30 elever fra Korsvoll, ikke 19 slik det opprinnelig ble foreslått, vil det få konsekvenser. Vi er nødt å komme ned i seks paralleller på 8. trinn neste skoleår, sier Heidel til Nordre Aker Budstikke.

Konsekvensene han skisserer er at enkelte elever som bor i randsonene i skolens inntaksområde kan risikere ikke å få plass.

– Men jeg kan ikke svare noe konkret på dette, verken om antallet eller områder, før de endelige elevtallene er klare, understreker Heidel.

Nordberg skole tar imot elever fra Korsvoll, Tåsen og Kringsjå skoler.

LES OGSÅ: Slik scorer Nordre Aker-skolene i nasjonale prøver. En ungdomsskole er nest best i landet

Ikke aktuelt å flytte elever fra Tåsen

Driftsstyret ved Tåsen skole uttalte i høringsrunden til nye skolegrenser, at selv om skolen «i en teoretisk luftlinje vil kunne måles til en avstand som kunne være aktuell for andre ungdomsskoler, er topografien og kommunikasjonslinjene innrettet på en slik måte at det ville være unaturlig og en unødvendig belastning for elevene».

UDE skriver at de har vurdert hvorvidt deler av Tåsen skoles inntaksområde også kan avgi elever til Engebråten skole.

«Ut fra høringsinnspillene kan ikke Utdanningsetaten se at deler av Tåsen skoles inntaksområde er et mer naturlig avgiverområde enn Korsvoll skoles østlige del av inntaksområdet» skriver etaten i vedtaket.

Krever trygg skolevei

Foreldreutvalget på Korsvoll skole har primært ønsket at UDE hadde tatt høyde for kapasitetsproblemene på Nordberg tidligere, og laget en plan for ungdomsskolekullene, slik at Korsvoll skulle slippe å sende elever til to skoler. UDE har til Nordre Aker Budstikke svart at de ikke ser på delingen mellom de to ungdomsskolene som en midlertidig løsning.

Gro Nygaaard og Korsvoll skoles FAU fikk støtte for kravet om trafikksikker skolevei fra BU 3. november. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Når delingen av elevgruppen likevel blir et faktum, retter både FAU og driftsstyret på Korsvoll kritikk mot UDE for at det ikke finnes en trygg skolevei mellom Korsvoll og Engebråten.

– Vi har som forutsetning, og UDE har muntlig vært enige, i at skolevei må på plass før endring av grenser. Det er ikke nevnt i høringsnotatet. Det er vi svært misfornøyde med, har FAU-leder Gro Nygaard tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke.

I dette innlegget lister FAU opp hvilke tiltak de mener må komme på plass før skoleveien er akseptabel.

FAU fikk full støtte til kravet fra bydelsutvalget i Nordre Aker tidligere i november. Lokalpolitikerne vedtok:

«Bydelsutvalget forutsetter at trygg skolevei kommer på plass før Utdanningsetaten endrer skoletilhørighet for barna ved Korsvoll skole».

Jobber med 15 tiltak

I vedtaksteksten skriver UDE at de jobber med flere utbedringer, uten å gå konkret inn på hvilke:

«Bymiljøetaten arbeider med trafikale tiltak som vil utbedre skoleveien til Engebråten skole. Til sammen er rundt femten tiltak på kort sikt til vurdering. Korsvoll skole og skolens driftsstyre vil holdes orientert om dette arbeidet, og det vil også bli invitert til egen befaring. I tillegg utreder Bymiljøetaten tiltak som kan igangsettes på lengre sikt. Dette er tiltak som krever mer planlegging, for eksempel fordi dette er tiltak som krever regulering av området.»

Nye grenser på Grefsen

Også på Grefsen blir det endringer i skoletiljørigheten neste skoleår.

Slik blir det geografiske inntaksområdet som deler elever fra Grefsen skole mellom Morellbakken og Engebråten.

Fra 2017 innføres det skoledefinerte inntaksområder til ungdomsskolene, som gjør at elevene får ungdomsskoleplass utfra hvilken barneskole de har nærskolevedtak til. Dette er praktisert ved de fleste ungdomsskoler, bortsett fra der én barneskole avgir elever til to ungdomsskoler.

Ved siden av Korsvoll ra neste skoleår, er dette også praksis ved Grefsen skole. Den avgir elever både til Morellbakken og Engebråten. Her blir det en ny geografisk grense som, ifølge UDE, samsvarer med tidligere fordeling av elever.

I høringsrunden uttalte også driftstyret ved Disen skole seg i saken.

Disen skole har liten kapasitet ført til at skolegrensene er flyttet, slik at elever på enkelte kull, som bor på Disen, nå har skoleplass på skoler i andre bydeler.

Dersom de har søkt seg over til Disen, og fått plass, vil den opprinnelige skoletildelingen likevel være førende for hvor de kommer på ungdomsskolen.

Slik ble inntaksområdene ved Disen endret i 2015.

UDE skriver:

«Ved søknad om skolebytte ved overgangen til ungdomstrinn vil man få plass dersom skolen har ledig kapasitet. Dette betyr at dersom du velger å søke skolebytte på barneskolen (1-7), er det en risiko at eleven ikke får plass ved den ungdomsskolen (8-10), som skolen de ha skolebyttevedtak ved avgir elever til. Eleven vil imidlertid ha nærskolerett på den skolen eleven tilhører utfra sin adresse ved overgangen til ungdomstrinn.»

LES OGSÅ: Ungdomstilbudet på Glasshuset på Nordberg er «gullstandarden»: – Det må være lett å ta kontakt med voksne de unge har tillit til, uten at de trenger en merkelapp med en diagnose

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.