Flyttet fra Nydalen på grunn av «elvestøy»

Se hva slags støyklager som kommer inn til bydelsoverlegen.

MANGE PLAGES: En tradisjonell støykilde er byggestøy.

Mens mange koser seg langs Akerselva i vårsola, velger noen å flytte vekk fra det de opplever som plagsom støy.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2012 kl 13:13

NORDRE AKER: - Vi har fått inn en klage hvor paret som bodde i Nydalen lurte på om det var tillatt å bygge fossen slik at den ble så bråkete, sier Knut Hammervold som jobber med støy-, plan- og miljøsaker i Bydel Nordre Aker.

Han har i en årrekke mottatt folks frustrasjoner på mail eller over telefon, og forteller at de ikke er en mangelvare i bydelen.

Det er likevel sjelden at folk klager på annet enn bygg- og anleggsstøy eller trikke- og trafikkstøy, som må ansees som hovedkilden til folks støyplager.

- Men paret som hadde kjøpt seg leilghet i Nydalen, måtte altså flytte på grunn av støy fra elva, sier Hammervold, som forteller at bydelen ikke kan gjøre mye med slike klager.

«Bråkete» barn

Nordre Aker Budstikke skrev i vinter om en klage på barn som ifølge klager bråkte i friminuttene på Tåsen skole, men denne ble ikke ikke tatt til etterretning av bydelen.

- Støy fra lekende barn kan vi ikke gjøre noe med. Dette kommer ikke folk noen vei med, sier Hammervold.

Klagen på Tåsen-elevene ble imidlertid sendt videre fra klager til Fylkesmannen og skal behandles der i disse dager. Slike klager hører med til unntakene.

Trafikk

De aller fleste klagene innebærer folk som er plaget av støy fra Ring 3 og trafikk generelt, bråkete trikker og bygg og anleggsstøy, særlig på nattetid.

- Hva bør folk gjøre hvis de er plaget av støy?

- De bør henvende seg til støykonsulenten og be om råd, og sørge for at det ihvertfall er rolig i den tiden de skal sove, anbefaler bydelsoverlege Georg Semcesen.

Han bekrefter at det er mange støykilder i Bydel Nordre Aker, og i tillegg til Ring 3 og stor trafikk, huser bydelen mange størrre institusjoner som også er kilde til støy gjennom ventilasjonsanlegg og annet.

- Det er nesten et vårfenomen at folk klager på støy, sier Hammervold, som forteller om økt andel klager på denne tiden av året.

Mange sover nå med vinduet åpent, og opplever vifteanlegg som særlig irriterende. Varmepumper som blir plassert for nært nabovinduer kan også være et problem, forteller han.

Lite støy hos Fylkesmannen

Støyklagen på Tåsen  skoles «bråkete» elever ligger på Fylkesmannens kontor, men de får få slike klager fra folk flest.

- De blir tatt etter tur. Byggesaker har lengre saksbehandlingstid, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus Eva Kjøllesdal. Støysaker som bydelene ikke kan gjøre noe med, blir sendt videre til Fylkesmannen hvis klager ønsker dette.

Marius Vamnes, seniorrådgiver i juridisk avdeling, forteller at det hender de får saker som omhandler støy på bordet. Disse behandles etter folkehelseloven eller kommune-helsetjenesteloven.

I fjor kom det bare inn fem støysaker, og i 2010 hadde Fylkesmannen 10 saker av «bråkete» art. Det skal nevnes at sakene som kommer inn gjelder for både Oslo og Akershus, så et stort omfang av klager på støy er det ikke.

- Hva slags type støy er det folk klager på?

- Det er vanskelig å si noe generelt om det, for det er alt fra støy fra hane og hønehold, utesteder, musikkstøy, bygg og anleggsstøy. Alle sakene er forskjellige og blir behandlet ulikt, så det er nok ingen rød tråd, sier Vamnes.

De behandler sakene som kommer inn kronologisk, og Tåsen-skole klageren må sannsynligvis beregne 3 til 4 måneders behandlingstid.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon