ANNONSE
Annonse

Folk gidder ikke si fra om påkjørsler

Store mørketall tror viltforvaltningen i Bymiljøetaten Oslo kommune om rådyrpåkjørsler. Foto: OSLO KOMMUNE BYMILJØETATEN (ARKIVFOTO)

Store mørketall om påkjørsler. – Svært mange rådyr blir gående lenge med mer eller mindre alvorlige skader, mange melder ikke fra, ifølge naturforvalter i Bymiljøetaten, Tea Turtumøygard.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2016 kl 18:59

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER/OSLO: Er det slik at folk er mer opptatt av skadene på bilen, enn skadene på dyrene? Det kan nesten virke sånn etter å ha tatt en prat med Bymiljøetaten i Oslo kommune, ved naturforvalter Tea Turtumøygard. De fleste elgpåkjørsler blir innmeldt, sammenstøt som vel synes godt på mange av bilene.

Høye mørketall

Derimot forteller Turtumøygard at mørketallene når det gjelder rådyrpåkjørsler, er antatt veldig høye.

– I 2015 fikk vi i Oslo melding om rundt 60 rådyrpåkjørsler. Men vi regner med at tallet er høyere, rundt 150 påkjørsler av rådyr. Det betyr at svært mange rådyr blir gående lenge med mer eller mindre alvorlige skader, mange melder ikke fra, sier Turtumøygard.

Og legger til at svært mange rådyr blir jaget av løse hunder, også i båndtvangsperioden, og som dermed kan dø av stress og/eller bittskader.

LES OGSÅ: Barnehagen brant i 2011. Etter en lang drakamp er det nå klart: Den blir bygget opp igjen

– Svært viktig å melde fra

– Tusenvis av ville dyr omkommer i trafikken i Norge hvert år, og påkjørslene medfører store lidelser for dyra. Det er derfor svært viktig at man melder fra til politiets operasjonssentral på 02800 umiddelbart dersom man kjører på et dyr, oppfordrer naturforvalteren.

– Operasjonssentralen ved politiet vil ta direkte kontakt med vakthavende fra Bymiljøetaten, uansett tid på døgnet. For å gjøre ettersøksarbeidet enklere er det lurt å merke påkjørselsstedet, sier Turtumøygard videre.

Så langt i år er tre rådyrpåkjørsler innrapportert til Bymiljøetaten fra Nordre Aker-området, men etaten tror det virkelige tallet er mye høyere. Det er også oppdaget åtte rådyr med ulike skader forenlig med påkjørsel. Det kan være brukket rygg, bruddskader og lignende.

Ifølge Dyrevelferdsloven paragraf 4, har man også plikt til å hjelpe skadede og/eller syke dyr.

Tre elgpåkjørsler i Maridalen

I tillegg til tre elgpåkjørsler så langt i år. Alle tre påkjørt i Maridalen. Én stakk og ble ikke sporet opp, én ble avlivet, og én ble senere funnet død ved veikanten.

I fjor ble hele 14 elg påkjørt av enten bil eller tog i Maridalen.

Barlind

Tidligere har Nordre Aker Budstikke skrevet om rådyr som spiser barlind i hagene. Så langt i år har tre rådyr dødd som følge av barlindforgifning.

Barlind er et eviggrønt bartre, og er en naturlig forekommende art i Norge. Hele planten, med unntak av den røde frøkappen, inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig for både dyr og mennesker.

– I tillegg til å vokse vilt, er også barlind en prydplante som er svært vanlig å plante i hagen. Det er kjent at både elg, hest og sau tåler barlind dårlig, og det skal små mengder til for å ta livet av en fullvoksen elg, sa Turtumøygard i den saken, som du kan lese her.

Elg på vandring på Korsvoll. Foto: TOM SÆLAND

I gatene på Korsvoll

Det var grønt lys for elgen på Korsvoll, som natt til onsdag vandret rundt i gatene i området. Men kjør forsiktig. Mye elg i området: For ikke lenge siden skrev Nordre Aker Budstikke om elg som midt på dagen, i turtid og sola, gikk i veien ved Brekke, like ved Hundejordet.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse