Forberedt på heisekraner

Massiv utbygging i Oslo.

Bygging av blokker, tette igjen områder som ikke brukes og bygge i utkanten av byen er boligløsningen. Det mener Aps stortingsrepresentant Håkon Haugli.

- Vi må lære oss å elske heisekraner, sier Håkon Haugli. Det blir nemlig en stor del av bybildet fremover. Boliger til 200.000 mennesker må bygges.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2012 kl 10:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Hovedstaden har helt særegne utfordringer i forhold til boligutvikling, mener Aps Håkon Haugli. I 2030 blir vi nærmere 800.000 innbyggere.

- I 2030 vil osloregionen vokse med like mange innbyggere som Bergen og Trondheim i dag har til sammen. Denne veksten blir umulig om vi ikke satser på kollektivt og boligbygging i sammenheng, sier han.

- Ingen eplehager

Boliger må bygges, og det i rekordfart. Men det rekker vi, tror Haugli.

- Vi må lære oss å elske heisekraner, fordi det vil vi se mye av, i lang tid fremover, sier Haugli, og legger raskt til at han selv liker heisekraner godt.

- Om man absolutt skal ha eplehage, kan man ikke bo i Oslo i 2030, tror Haugli. Han sier at dersom Oslo-regionen skal klare befolkningsveksten må det bygges blokker, og høyere.

- Nå mener jeg ikke at vi skal bygge 12 etasjer, men vi kan tillate oss å legge på en ekstra etasje, sier Haugli, og forklarer at dersom det blir bygget blokker på steder som er dårlig utnyttet i dag, vil det fort bli 5000 boenheter å tilby befolkningen.

- Eksempelvis brakketomter eller parkeringsplasser, slik som på Ensjø, Økern og Sørenga, sier Haugli.

LES OGSÅ: Tøyen kan bli det nye sentrum i øst

Bygg kvalitet

Drabantbyene kan være til inspirasjon, men kvalitet er et nøkkelord.

- Å bare bygge blokker er for dårlig. Da vil ingen bo der. Vi må sørge for kvalitet i form av et levende bymiljø med næring, lys og grøntområder. I tillegg må det bygges ulike boliger overalt. Der det er blokker i dag må det bygges villaer, og der det er villaer i dag må det bygges blokker. På den måten vil bomiljøet bli stabilt, for da har vi bolig å tilby til alle personer i ulike situasjoner.

LES OGSÅ: Grorud er det nye Nydalen

Løkka er prakteksempelet

Oslo må bygges ut av sine grenser, og det gradvis. Politikerne i nabokommunene må samarbeide om utbyggingen. I tillegg må det anlegges «små byer i byen» for å unngå pendlingen.

- Grünerløkka er prakteksempelet. Her har befolkningen alt de trenger i sitt nærområde, sier Haugli. Han mener det er ekstremt problematisk at folk må pendle langt for å komme til arbeid.

- Det er lite klimavennlig, uøkonomiske og det skaper køer, sier Haugli, og legger til at det derfor er viktig å byggel levende byområder, med arbeidsplasser, skoler og barnehager i nærområdet.

- Økern er et godt eksempel på god utbygging. Her har man et sentrum, eller torg, med boliger og arbeidsplasser i nærheten. Kollektivtrafikk, park og kulturtilbud. Dette er slik utviklingen bør være, sier Haugli.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse