Foreldre har fått luseskrekk

Redde for lus: Apotekene selger mer lusemidler enn tidligere. Illustrasjonsfoto

Nordmenn kjøper midler mot hodelus i bøtter og spann. De siste ukene har salget økt så kraftig at fagfolk advarer mot feil bruk av midlene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2007 kl 09:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo: – Den siste måneden har vi solgt nær 40 prosent mer lusemidler enn i samme periode i fjor. Det er tvilsomt om luseplagene har økt like mye, sier farmasøyt Kristin Rosmo i Vitusapotek til Newswire.

Oftere enn før må apotekansatte fortelle kunder at det ikke har noen hensikt å bruke lusemidler forebyggende, og at slik bruk er uheldig.

– Feil bruk av lusemidler kan gi allergi og kraftig kløe. Samtidig kan lusa utvikle resistens mot midlene. Det vil si at de lærer å tåle dem, slik at lusa blir vanskeligere å bekjempe, sier Kristin Rosmo.

Apotekets eneste forebyggende middel mot lus er lusekam, som med fordel kan benyttes jevnlig. Lusekam finnes nå med forstørrelsesglass for å gjøre letingen lettere.

Salget av lusemidler har økt kraftig her i landet hvert eneste år siden 2003. Tendensen ser ut til å holde seg.

Dobling

– Hvis utviklingen fortsetter som nå resten av året, vil vi komme til å selge mer enn dobbelt så mye lusemidler i 2007 som for fire år siden, sier Kristin Rosmo i Vitusapotek.

De første ukene etter skolestart er etterspørselen etter lusemidler og råd mot luseplager særlig stor.

– Vi må faktisk bremse en del foreldre som vil starte en kur så snart de hører om lus på skolen eller i barnehagen, sier avdelingshelsesøster Veslemøy Ruud i bydel Nordstrand i Oslo.

Hun får nå daglig henvendelser fra engstelige fedre og mødre som er redd for hodelus.

– Det er flott at de vil passe på ungene, men en kur for å komme lusa i forkjøpet er helt bortkastet. Det eneste forebyggende tiltaket som virker er å gre håret med spesialkam en gang om dagen for at lusa ikke skal feste seg, sier Veslemøy Ruud.

Smitter lett

Hun oppfordrer foreldre til å undersøke barna ofte, slik at eventuell lus oppdages før den får spredt seg til andre.

Barn mellom 4 og 12 år er mest utsatt for lus. Lusa sprer seg lett ved nærkontakt eller hvis barna låner lue eller skjerf av en som er smittet.

Fra smittetidspunktet kan det ta mage uker før det begynner å klø. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene. I mellomtiden kan lusene ha smittet andre.

Hodelus er to-tre millimeter lange og har som oftest læraktig, grålig hud. Den er avhengig av å suge blod flere ganger om dagen for å overleve. Eggene er ovale og grå eller lys brune.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse