ANNONSE
Annonse

- Foreldres alkoholvaner er vårt siste tabu

Påvirker unges forhold til rus.

Elise Nyborg Eriksen fra AV-OG-TIL (f.v.), Terje Hovdal fra Majorstuen politistasjon og Yvonne Larsen fra Kompetansesenter rus - Oslo, Velferdsetaten mener foreldre må ta større ansvar for egen alkoholbruk. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

100.000 har lest kronikken der Elise Nyborg Eriksen ber foreldre slutte å gi barn alkohol. Nå ber hun og resten av SAMFOR foreldre om å ta sitt eget alkoholkonsum på alvor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2014 kl 11:49

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

SENTRUM: - Tanken på å reise seg opp på et foreldremøte og si at man vil snakke om foreldrenes alkoholforbruk er nok en stor barriere for mange. Jeg kjenner jeg blir litt uvel av tanken selv, sier kampanjerådgiver i AV-OG-TIL, Elise Nyborg Eriksen.

På vegne av Samarbeidsforum for foreldrefokusert forebygging i Oslo (SAMFOR), skrev Eriksen i helga kronikken «Kjære foreldre, våg å være kjip» på dittOslo.no.

Kronikken er lest av over 100.000 personer, og delt 26.000 ganger på Facebook.

- Vi ble jo litt overrasket selv, men det er kjempeflott at den engasjerer. Vårt mål er at den skal inspirere foreldre til å i større grad ta styring i barnas liv, og da håper vi at dette kan gi litt felles foreldrekraft, om man kan si det sånn, sier Eriksen, og legger til.

- Grunnen til at det har engasjert så stort er kanskje at dette med foreldres alkoholvaner på mange måter er vår tids siste tabu.

Vanskelig tema

DittOslo.no møter Eriksen sammen med Yvonne Larsen fra Kompetansesenter rus - Oslo, Velferdsetaten og Terje Hovdal, politiførstebetjent ved Majorstuen politistasjon. De er alle tre en del av SAMFOR, som blant annet jobber med å engasjere foreldre i rusforebyggende arbeid blant unge (se også faktaboks).

Kronikken ble skrevet etter en reportasjeserie dittOslo.no med fokus på rus blant ungdom i Oslo. Det var spesielt en uttalelse fra elevrådsrepresentant ved Bjørnsletta skole, Sofie Wara Bertheussen (15), som fikk SAMFOR til å agere.

- Det har blitt veldig allment å drikke alkohol. Noen foreldrene er redd barna skal bli upopulære om de ikke nyter alkohol på festene, sa Bertheussen til dittOslo.no.

- Vi vil være veldig konkrete, og ønsker å involvere foreldrene, sier Yvonne Larsen, og viser til rådene SAMFOR gir i kronikken, der de blant annet ber foreldre om å våge å være kjipe, for eksempel ved å sette klare grenser, og å ikke gi barna alkohol.

Grunn til bekymring

Det finnes imidlertid flere forskningsrapporter som viser at mye går i riktig retning. For eksempel drikker unge i dag mindre enn før, og de debuterer senere.

Likevel påpeker de tre at dette er generelle tendenser på landsbasis. Bare innad i Oslo er det store variasjoner, og spesielt i Oslo vest er debutalderen litt lavere enn landsgjennomsnittet.

Terje Hovdal har jobbet med forebyggende rusarbeid ved Majorstuen politistasjon i en årrekke. Han forteller at hjemme alene-fester utgjør en stor utfordring.

- Når vi kjører patrulje i helgene er det ofte disse vi må rykke ut til. Det kan være mellom 50 og 100 ungdomsskoleelever som er samlet på et sted, og mange er da veldig beruset. Slike fester kan også føre med seg mange andre typer lovbrytelser som skadeverk, tyverier, vold og ikke minst berusede jenter som blir utsatt for overgrep og voldtekter., sier han.

LES OGSÅ: - «Champagnebarna» har naive foreldre

«Sprittaxi»

Ved flere anledninger har politiet avdekket så kalte «sprittaxier».

- Dette er voksne mennesker som kjører alkohol rundt til fester mot penger. Det gjelder både sprit og øl, som ofte er sterkere enn butikkøl. Dette er kyniske mennesker som tjener penger på at unge ruser seg, og vi frykter jo at de kan selge hva som helst, sier Hovdal.

Han har flere ganger fått telefonsamtaler fra bekymrede foreldre som har funnet telefonnumre på barnas telefon som er lagret på «spritmannen» eller «sprittaxi».

- Vårt råd til foreldre da er å anmelde dersom barna får kjøpt alkohol av slike aktører. Vi ønsker også tips om tid og sted og nærmere beskrivelse av selgerne. Det er ikke barna som har gjort noe ulovlig, det er de som selger som bryter loven, og det er viktig at politiet får tak i disse, sier han.

LES OGSÅ: Frykter rusproblemer på vestkanten ikke blir oppdaget

«Må jeg slutte å drikke i fire år?»

Hovland har hatt mange bekymringssamtaler med ungdom og deres foreldre.

- Jeg har fått spørsmål fra foreldre som lurer på om de må slutte å drikke, men det er ikke sånn at man skal avstå helt fra alkohol i fire år. Men kanskje man kan droppe vinglasset den helgen hvor barna er på fest, sier han.

SAMFOR er opptatt av at foreldre skal være tilgjengelige for barna sine, for eksempel ved å hente på fest og å ha tilsyn på hjemmefester. Hovdal mener et virkemiddel for foreldre kan være å lage avtaler med andre foreldre.

- Ungdom er kreative når det gjelder å lure foreldrene sine. Vårt råd da er at foreldrene lager vanntette avtaler med barna sine. Skal de sove borte kan man for eksempel gjøre en avtale med andre foreldre om at man ringes når barna har kommet fram, sier han.

LES OGSÅ: - Det er foreldrenes skyld at rusbruken er så omfattende

Bilder av vinglass på Facebook

SAMFOR mener foreldrene spiller en avgjørende rolle i barnas forhold til rusmidler.

Yvonne Larsen forteller at flere undersøkelser - også gjort blant ungdom selv - viser at foreldrene er svært viktige rollemodeller for barna sine, spesielt i forhold til rus og rusbruk.

Både hun og Elise Nyborg Eriksen påpeker at alkohol har blitt vanlig i langt flere sammenhenger, og at det ofte forbindes med avslapping og hygge.

- Det er mye bilder av vinglasset på fredagen på Facebook, sier Larsen, og får støtte av Eriksen.

- Alkoholkonsumet i samfunnet er mye større enn det var tidligere, og det vil jo påvirke relasjoner - også til ungdom, sier hun.

Alle tre er tydelige på at de ikke ønsker å gripe inn i foreldres liv. De ønsker heller å bistå foreldre, som synes det er vanskelig å sette grenser.

- Vi vil backe foreldrene. Det er et veldig stort press på de unge, og dermed også på foreldrene, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Martha Søhr (13): - Det er fryktelig dumt at det har blitt så vanlig å ruse seg

Ber foreldrene være til stede

Etter at kronikken til SAMFOR ble publisert sist søndag har flere av dittOslos lesere kommentert problematikken. En skriver blant annet dette:

«Jeg og mammaene til min sønns kompiser (13-14 år) har en egen «hemmelig» Facebook-gruppe hvor vi snakker sammen og sammenligner regler. Veldig greit, og enkelt å unngå "Jammen alle andre får lov...."».

Et eksempel til etterfølgelse, mener SAMFOR.

- På åttende trinn i hele Oslo gjennomføres et program som heter Unge & Rus Da møtes foreldre og elever og snakker om disse tingene. En del er med bare foreldrene, og da er dette med samarbeid mellom foreldrene et tema. Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra foreldre på dette, sier Larsen.

Foreldre er kongene

- På barnetrinnet så er det jo flere vennegrupper og liknende, men det er jo egentlig på ungdomstrinnet man skulle hatt dette. Vår anbefaling er at foreldre i alle fall går sammen med foreldrene til de fire-fem nærmeste vennene, utveksler kontaktinformasjon og blir litt kjent med hverandre sier Hovdal, som mener det er avgjørende at foreldrene er til stede i barnas liv.

- Vi vil ha foreldre som er mer på. For eksempel i forhold til skoleball hvor det legges opp til både vorspiel og nachspiel. Da er det viktig at foreldrene bidrar til å skape gode rusfrie arrangementer i samarbeid med elevene, slik at ungdommene ikke drar på adhoch arrangementer hvor rus blir tilgjengelig fordi det ikke er noen form for voksenkontroll. Foreldrene er tross alt kongene i sine barns liv, sier han.

 

Har du spørsmål rundt ditt barn og rusbruk kan du få informasjon på nettsidene www.snakkomrus.no eller www.forebygging.no (begge drevet av Helsedirektoratet, journ. anm.).

Du kan også ta kontakt med forebyggende avdeling på Majorstuen politistasjon på e-post majorstuen.forebyggende@politiet.no eller telefon 22 66 85 35.

Om du har tips om skjenkesteder og butikker som gir mindreårige tilgang til alkohol. Ring Næringsetatens 24-timers tipstelefon på 23 46 00 00 eller send e-post til tips@nae.oslo.kommune.no.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.