Norsk Presseforbund om forfordeling av aviser: – Forkastelig!

Byrådet i Oslo. FOTO: OSLO KOMMUNE

Byrådet plukket ut en avis i hovedstaden, som skulle få presentere den viktige kommuneplanen før andre. Og stengte lokalavisene ute.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 14:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: I går, torsdag, var det stor spenning rundt byrådets forslag til ny kommuneplan. Og særlig da om hvilke områder som byrådet vil foreslå å fortette i Oslo.
Men noen var mer heldige enn andre, for i god tid før alle andre redaksjoner fikk tilsendt kommuneplanen fra byrådet, så publiserte Aftenposten sak med innholdet fra kommuneplanen.

LES OGSÅ: Svært alvorlig, sier nestleder av byutviklingskomiteen Camilla Wilhelmsen (Frp) om saken, og ber byrådet forklare seg til bystyret

Ba om å få dokumentet i forkant

Våre kollegaer i vest, i Akersposten, var på vegne av Akersposten, Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, flere ganger i kontakt med Rådhuset, og byrådsavdeling for både finans og byutvikling. Om nettopp det å kunne motta kommuneplanen i forkant av offentliggjøring, men med sperrefrist.

Journalist Vidar Bakken fikk senest torsdag formiddag beskjed fra byrådsavdeling for byutvikling, tilbakemelding om at det ikke ville bli gitt ut noen plan med sperrefrist.

Så går det et par timer, så publiserer Aftenposten sak om innholdet i kommuneplanen.

Hvorfor gir dere Aftenposten kommuneplanen før andre?

– Ikke uvanlig

– Jeg kjenner ikke dialogen mellom Bakken og byrådssekretærene, men jeg kan bekrefte at jeg snakket med Bakken i morges om at en pressemelding ville sendes ut til media i løpet av dagen i dag etter behandling i byråd, sier pressetalskvinne i byrådsavdelingen for byutvikling, Kristine Langfjord.

Videre at hun ikke kjenner seg igjen i detaljene rundt spørsmål fra Akerspostens journalist Bakken, om sperrefrist.

– Men jeg snakket med Bakken om at pressemelding med lenke ville gå ut til media - og at både han og dere sto oppført på denne listen, sier hun videre.

I tillegg mener hun at det slett ikke er uvanlig å forfordele aviser.

– Det er ikke uvanlig at enkelte medier av og til får en sak tilbudt med sperrefrist, slik Aftenposten fikk denne gangen.

LES OGSÅ: Byrådet stenger lokalavisene ute!

– Forkastelig!

Men det er ikke bare Nordre Aker Budstikke, Sagene Avis og Akersposten-redaksjonene som reagerer på forfordelingen til byrådet i saken om kommuneplanen.

– Det er forkastelig at byrådet forfordeler slik. I tillegg er det i strid med offentlighetslovens intensjoner når det gjelder at ingen skal forfordeles og bli gitt ulik behandling, sier spesialrådgiver Nils E. Øy i Norsk Presseforbund.

– I tillegg er jo dette helt i strid med byrådsleder Raymond Johansens lovprising av små lokalaviser i Oslo. Raymond Johansen var for en tid tilbake også på besøk i Pressens Offentlighetsvalg, og la da vekt på hvor glad byrådet er for at det fortsatt er lokalaviser i hovedstaden, og hvor viktige disse er i Oslo kommune, legger Øy til.

Tidligere sak

I desember var det også en sak, der Dagsavisen ikke fikk informasjon om den mye omtalte renovasjonssaken i Oslo, og fikk til svar at Aftenposten var prioritert.

I etterkant la byrådssekretæren som sa dette, seg helt flat i media, og understreket at eksklusivitet slett ikke er vanlig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse