Marked for jul:

Fornøyelig julehandel

HVIT LØGN: Thea Sterner fra Göteborg besøker «Jul i Liseberg». Snøen og isen i parken er laget av papir og isopor, men skaper ekte julestemning likevel.

Både snø og nisser trosser plussgradene i Liseberg Nöjespark.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

— Kan vi få sukkerspinn? Kan vi kjøpe godis nå? spør Alice og Thea Sterner oppglødd.

Småjentene tripper forventningsfullt i skjæret fra talløse lysslynger i den raskt skumrende parken. Innhyllet i lavmælte juletoner følger jentene papirsnøen som danser over den kunstige dammen

— komplett med kritthvite isflak av plast.

— Det er så hyggelig her. Man kommer i julestemning med en gang

— på tross av det milde været, ler den norske göteborgeren Nicolai Syvertsen, som er ifølge med de høytidsstemte jentene.

— Vi kommer tilbake til «Jul i Liseberg» hvert eneste år, smiler han, og varmer hendene pliktskyldig over ett av parkens mange glødende bålfat.

Hvit løgn

Oppvarmingen i Nordens største tivoli er

— i alle fall denne dagen

— mest for syns skyld. I ti-tolv varmegrader er det bare tussmørket som vitner om at året går mot slutten. Tett fulgt av den hvite snøløgnen.

For tiende året på rad inviterer Göteborg-tivoliet til «Jul i Liseberg», og her har man tatt alle forholdsregler: Reinsdyrsleden har hjul, snøen er av papir og isen er bare på liksom.

Men det funker

— juleatmosfæren kryper umerkelig innunder kragen, og med ett nynner du med på kramgoda julelåter og «White Christmas».

I parkens restauranter og kafeer nyter du tradisjonell julemat, mens barna køer jublende mot vinteråpne radiobiler og nissedekorerte karuseller. Det hele opplyses av fem millioner julelys

— stemningsfullt glitrende gjennom en søtlig tåke av gløgg og knekk.

God handel

Om lag 80 boder og småbutikker langs Lisebergs hovedgate selger knask og pynt for ganer og lommebøker i ymse størrelser.

Det gammeldagse julemarkedet tilbyr alt fra håndlagde halmbukker og lysende lykter til kryddersild, julekorv og søte fristelser.

— Det går mest brente mandler, kvitrer eplekinnede Josefina Ekberg, godterikremmer i Schweizermandel-boden.

— Og veldig mange av dem som handler godis her, er nordmenn. Nordmenn er så trevliga, tilføyer den mandelselgende søtnosen blidt, og omsetter sporenstreks en pose nøttemiks.

Et snøballkast lenger vest, ved design- og kunsthåndverkmarkedet i Lisebergs-tårnets foajé, rusler designkjennerne i ro og fred. Her får varer fra Alessi og Royal Copenhagen fjong innpakning med lange gavebånd og elegante pakkelapper.

I mellomtida tar fedre og barn turen til værs i det 120 svimlende meter høye utsiktstårnet

— opp og ned for to «åkkuponger».

Ønskedrøm

De fleste attraksjonene i jule-Liseberg koster en eller to kuponger à tjue kroner, men for et 160-kroners julepass får du være med på det meste

— så mange ganger du vil.

Og karuseller, radiobiler og mini-berg-og-dalbaner går kontinuerlig de fleste dagene før jul.

I tillegg til klassiske tivolitilbud finnes familievennlige sesongattraksjoner som isshow, konserter og allsang. Og for maksimal julestemning kan du besøke «tomternas värld»

— en samling mekaniske smånisser, eller «tomtefar»

— Lisebergs egne colanisse.

— Har du varit snäll? brumler det langt nede i skjegget til det rødkledde ikonet.

Julemimrende foreldre og ærefryktige søsken stimler sammen rundt julenissens podium. Lille Jacob Ekengren fra Göteborg bukker respektfullt foran nissefar og oppsummerer ønskelista hviskende:

— Jeg ønsker meg elgitar og trommesett.

Tomtefar retter litt på den varme ansiktspryden, mens pappa Ekengren tar mentale notater og stryker instinktivt over lommeboka.

— Borstar du tänderna? spør nissen den energisk nikkende Jacob, og avslutter audiensen:

— Ja da så

— god jul!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon