Marked for jul: Fornøyelig julehandel

HVIT LØGN: Thea Sterner fra Göteborg besøker «Jul i Liseberg». Snøen og isen i parken er laget av papir og isopor, men skaper ekte julestemning likevel.

Både snø og nisser trosser plussgradene i Liseberg Nöjespark.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

JUL: Snøen er av papir og isen er bare på liksom. Men det funker – juleatmosfæren kryper umerkelig innunder kragen, og med ett nynner du med på kramgoda julelåter og «White Christmas».

Se bildet større

RUDOLF: Nissens reinsdyr tilbringer førjula i Liseberg Nöjespark. En tur i sleden koster én kupong à 20 kroner.

Se bildet større

TEMPERERT: Selv i ti varmegrader kan du gå på skøyter i Liseberg. Det koster 30 kroner (samt 50 kroner i depositum) å leie skøyter og hjelm i parken.

Se bildet større

FAKE CHRISTMAS: Jul i Liseberg.

Se bildet større

SNURR: Drøyt tjue tivoliattraksjoner i Liseberg holder åpne i julesesongen. Her får julematen fart i «Släng-gungan».

— Kan vi få sukkerspinn? Kan vi kjøpe godis nå? spør Alice og Thea Sterner oppglødd.

Småjentene tripper forventningsfullt i skjæret fra talløse lysslynger i den raskt skumrende parken. Innhyllet i lavmælte juletoner følger jentene papirsnøen som danser over den kunstige dammen

— komplett med kritthvite isflak av plast.

— Det er så hyggelig her. Man kommer i julestemning med en gang

— på tross av det milde været, ler den norske göteborgeren Nicolai Syvertsen, som er ifølge med de høytidsstemte jentene.

— Vi kommer tilbake til «Jul i Liseberg» hvert eneste år, smiler han, og varmer hendene pliktskyldig over ett av parkens mange glødende bålfat.

Hvit løgn

Oppvarmingen i Nordens største tivoli er

— i alle fall denne dagen

— mest for syns skyld. I ti-tolv varmegrader er det bare tussmørket som vitner om at året går mot slutten. Tett fulgt av den hvite snøløgnen.

For tiende året på rad inviterer Göteborg-tivoliet til «Jul i Liseberg», og her har man tatt alle forholdsregler: Reinsdyrsleden har hjul, snøen er av papir og isen er bare på liksom.

Men det funker

— juleatmosfæren kryper umerkelig innunder kragen, og med ett nynner du med på kramgoda julelåter og «White Christmas».

I parkens restauranter og kafeer nyter du tradisjonell julemat, mens barna køer jublende mot vinteråpne radiobiler og nissedekorerte karuseller. Det hele opplyses av fem millioner julelys

— stemningsfullt glitrende gjennom en søtlig tåke av gløgg og knekk.

God handel

Om lag 80 boder og småbutikker langs Lisebergs hovedgate selger knask og pynt for ganer og lommebøker i ymse størrelser.

Det gammeldagse julemarkedet tilbyr alt fra håndlagde halmbukker og lysende lykter til kryddersild, julekorv og søte fristelser.

— Det går mest brente mandler, kvitrer eplekinnede Josefina Ekberg, godterikremmer i Schweizermandel-boden.

— Og veldig mange av dem som handler godis her, er nordmenn. Nordmenn er så trevliga, tilføyer den mandelselgende søtnosen blidt, og omsetter sporenstreks en pose nøttemiks.

Et snøballkast lenger vest, ved design- og kunsthåndverkmarkedet i Lisebergs-tårnets foajé, rusler designkjennerne i ro og fred. Her får varer fra Alessi og Royal Copenhagen fjong innpakning med lange gavebånd og elegante pakkelapper.

I mellomtida tar fedre og barn turen til værs i det 120 svimlende meter høye utsiktstårnet

— opp og ned for to «åkkuponger».

Ønskedrøm

De fleste attraksjonene i jule-Liseberg koster en eller to kuponger à tjue kroner, men for et 160-kroners julepass får du være med på det meste

— så mange ganger du vil.

Og karuseller, radiobiler og mini-berg-og-dalbaner går kontinuerlig de fleste dagene før jul.

I tillegg til klassiske tivolitilbud finnes familievennlige sesongattraksjoner som isshow, konserter og allsang. Og for maksimal julestemning kan du besøke «tomternas värld»

— en samling mekaniske smånisser, eller «tomtefar»

— Lisebergs egne colanisse.

— Har du varit snäll? brumler det langt nede i skjegget til det rødkledde ikonet.

Julemimrende foreldre og ærefryktige søsken stimler sammen rundt julenissens podium. Lille Jacob Ekengren fra Göteborg bukker respektfullt foran nissefar og oppsummerer ønskelista hviskende:

— Jeg ønsker meg elgitar og trommesett.

Tomtefar retter litt på den varme ansiktspryden, mens pappa Ekengren tar mentale notater og stryker instinktivt over lommeboka.

— Borstar du tänderna? spør nissen den energisk nikkende Jacob, og avslutter audiensen:

— Ja da så

— god jul!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse