Forsøpler for millioner

Sagadammen-beboerne Oda (3,5) og Sondre (6) Sørlie ser muligheten, og sikrer seg noen panteflasker fra gårsdagens festligheter

Badegjestene forsøpler Frysja-området. – Det koster mye penger å rydde opp etter andre, sier informasjonssjef i Friluftsetaten, Anne Aakervik.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Slik ser det ofte ut i Frysjaområdet en tidlig morgen. Bildet er tatt på nedsiden av sandvolleybanen ved Sagadammen. Foto: Kristin Tufte Haga

Frysja: I mai inntar russen idylliske Frysjaområdet, og søpla flyter. Så kommer badegjestene, og søpla flyter enda mer. Heldigvis stiller Friluftsetaten med ryddehjelp hver morgen i badeområdet.

Søple-millioner

- Dessverre er ikke alle like flinke til å rydde opp etter seg. Det gjelder på Oslos badestrender, parker og andre grønne lunger. Og oppryddingen koster kommunen flere millioner kroner hvert år, sier Aakervik.

- Det verste er glassknusing. Å få plukket opp alle glasskår i gresset er ingen lett jobb, om ikke praktisk umulig.

Mer ute

- Generelt bruker folk grøntområdene mye mer nå, sammenlignet med for 10-15 år siden. Man ønsker å være mer ute, og det er flott. Men folk spiser også oftere ute i det grønne og det blir det søppel av, sier Aakervik.

- Vi har alle et ansvar for felles grøntarealer. Hadde folk vært flinkere til å rydde opp etter seg kunne millioner vært brukt på en annen og kanskje mer spennende måte, til glede for Oslos innbyggere, sier Aakervik.

Løft på lokket

Alle søppelkassene Nordre Aker Budstikke kom over i området forrige lørdag morgen, så stappfulle ut. Mange hadde samlet sammen sine etterlatenskaper, og plassert søppel og brukte engangsgriller ved siden av kassene. Til stor glede for fuglene og kanskje også for små firbente gnagere. Hvorfor ikke flere og større søppelkasser?

- Etatens avtale med ryddeselskapet er at det til enhver tid skal være plass i søppelkassene. Fint vær betyr eventuelt oftere tømming. Men erfaring viser også at hvis noen har begynt å plassere søpla utenfor, så gjør andre det også. Uten å sjekke om kassene virkelig er fulle. Det kan være lurt å løfte på lokket for å sjekke, sier Aakervik.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse