Vårens heteste interiørtrend!

Forsterk det enkle

Fotokunst tar stadig opp mer veggplass i folks hjem. En av de hete trendene denne våren er fototapet i stua.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: – Flere og flere velger en minimalistisk stil i stua med få møbler og mye veggplass. Et fototapet vil gjøre seg godt i et slikt hjem, da bildet vil ta mye fokus og bli forsterket av den enkle stilen. Veggen vil bli som et lerret, og det naturlige midtpunktet i stua, skriver IFI på sine nettsider.

Bilder som forteller

– Det er strålende at interiørmagasiner og nettsteder løfter fram fotografiet. Fotokunst blir det bare mer og mer av i folks hjem, sier Helga Bu.

Hun mottok akkurat "Fotokunstprisen" for sitt bidrag, "The Future," til Fotografisk vårutstilling 2010.

Fotokunsten blander seg stadig mer med det tradisjonelle maleriet og grafikk i folks hjem. Men hva er det egentlig som skiller fotografi og fotokunst?

– Vi utsettes for en enorm bildeflom hver dag, men veldig mye av det vi ser blir kun illustrasjoner. Etter min mening bør et fotografi inneholde flere lag, altså fortelle en historie, for at vi skal kunne kalle det fotokunst, sier Helga Bu.

Kjør særegen stil

Hennes leiligheter har store hvite vegger med en varm og hyggelig atmosfære. Både ferdige og uferdige kunststykker henger på veggene ved inngangspartiet.

– Det er spennende å komme inn i et hjem der en ser at interiøret og kunsten har en stemme som gir både helhet og en særegen stil. Da blir hele huset, som et utvidet selvportrett. Det krever mye tid og interesse hvis du virkelig skal gå inn i ditt eget interiør, sier Bu.

Selv har hun bodd i Sverige i fem år og undervist i interiør. Kunstneren synes det er spennende at folk tørr å kjøpe billige ting på loppemarked og blander det med andre dyrere ting.

– Jeg opplevde at vi nordmenn er mer sentimentale og romantiske enn svenskene. Vi er ikke så konforme. Jeg tror vi har et veldig stort behov for å velge selv, men det blir vanskelig å uttale seg om dette, sier Bu.

Kjøp med magen

Men hvorfor er vi så opptatt av interiør her i Norge?

– I Norge er vi mye inne på grunn av klimaet, og man inviterer ofte folk hjem til seg. Jeg tror hjemmet er så vesentlig i Norge at vi gjerne vil ha det fint. I tillegg så har vi råd til kunst i Norge, fordi vi har så mye penger. Folk kan prioritere å kjøpe et bilde framfor å kjøpe en bil, sier Bu.

Men hva bør folk egentlig tenke på når de kjøper fotokunst eller annen kunst?

– Folk bør ser på hva de trenger og samtidig tenke på hva man liker. Men først og fremst må folk tørre å gå for sin egen smak. De bør kjøpe mer med magen. Og akkurat nå er det bare å hive seg på, for nå er det kjøpers marked, som med alt annet i nedgangstider, sier Bu.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon