Fortsatt ikke bekymret for boligsituasjonen

Byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen (H) og byrådssekretær Christin Krohn (t.h.) tror det blir nok boliger i Oslo fremover. Arkivfoto: Arne Vidar Jenssen

Byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen (H) er fortsatt ikke bekymret for at det skal bli for få boliger i hovedstaden framover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2008 kl 09:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Forrige uke fikk byråd Merete Agerbak-Jensen kritikk på Nordreakerbudstikke.no for ikke å være bekymret for at antall omsatte boliger har sunket til et bunnivå.

– Byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen har uttalt at hun ikke er bekymret over utviklingen, men det bør hun absolutt være, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Øye viser til at det ved forrige nedgangsperiode, på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet tok over ti år før boligproduksjonen kom ordentlig i gang igjen.

– Viktig forskjell

– Jeg tror det er en viktig forskjell fra den gang. Oslo vokser nå så raskt at mange boligprosjekter vil tvinge seg fram, sier Agerbak-Jensen.

Oslo kommune regner i dag med en befolkningsvekst på 110.000 mennesker fram til 2025.

– Dette er like mange som i hele Stavanger by, og disse må ha steder å bo. Oslo kommune bygger ikke selv, men må sørge for å ferdigregulere alt fram til utbygger tar over. Mange av prosjektene som nå er lagt på is er ferdigregulert fra kommunens side, for eksempel Grefsen stasjonsby, sier byråden.

– Tror du markedet vil ordne opp helt på egenhånd?

– Ja, det tror jeg, sier Agerbak-Jensen.

Byrådssekretær Christin Krohn (H) viser til Stockholm som et eksempel på en by som har en stram regulering, og da spesielt på utleieboliger.

– Der er det ikke bygget spesielt mange boliger de siste årene. Tvert imot legger en slik regulering godt til rette for betaling under bordet og korrupsjon. Liknende tilstander hadde vi også i etterkrigstiden i Norge, sier hun.

Kortere saksbehandling

Situasjonen i boligmarkedet har også flere positive sider, ifølge byråden.

– Litt mer ro fører til at saksbehandlingstiden går ned. Og vi slutter ikke å bygge skoler, barnehager og sykehjem. For oss er dette kjærkomment. Vi har slitt med et marked i skyene, sier hun.

Oslo kommune har i lengre tid slitt med høye priser, og på mange byggeprosjekter har ikke engang kommunen fått inn et eneste anbud. – For kommunen er det bra med en frys, men jeg har ikke tro på at dette blir varig, sier Merete Agerbak-Jensen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse