ANNONSE
Annonse

Derfor er det ikke lov å isfiske på Maridalsvannet

- Forurensning kan komme ned i vannet gjennom isfiske-hullet

ISFISKE: Her ved "øya", rundt halveis over til Sander Gård, ble tre isfiskere for kort tid tilbake vist bort av Vann- og avløpsetaten. Foto: Kristin Tufte Haga

Det forklarer overingeniør Petter Morstad i vann- og avløpsetaten når det gjelder restriksjonene i forhold til fisking vinterstid på Maridalsvannet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2015 kl 22:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALSVANNET: I forrige uke fortalte overingeniør i Vann- og avløpsetaten, Petter Morstad, om at tre personer nylig var bortvist fra Maridalsvannet, da det ble oppdaget at de isfisket i Oslos drikkevann - les hele saken her.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Lesere som har kommentert saken, mener vann- og avløpsetaten tar feil, og at det er lov å isfiske på Maridalsvannet.

Les også: Her må man være universitetsutdannet for å få lov til å kjøpe leilighet.

Forurensning gjennom ishullet

Men det tilbakeviser etaten, som gjentar at det ikke er lov å isfiske på Maridalsvannet.

- Vi har beholdt fiskeforbudet om vinteren fordi da lages det isfiske-hull som kan føre til at forurensning føres ned i vannet og til drikkevannsinntaket, sier Morstad.

- Motivet for restriksjonene på allmennhetens aktiviteter i området, som fiske, er at vi ønsker at allmennheten skal kunne passere området, men ikke oppholde seg der. Vår erfaring er at der folk oppholder seg bruker de blant annet området som toalett, legger Morstad til.

Les også: Luksusboliger til titallsmillioner i Nordre Aker - se bildene her

Ved nedbør og annen overflateavrenning vil dette bli vasket ut vannet, og ført videre til drikkevannsinntaket. Om vinteren, med is på vannet, er forholdene noe annerledes.

- Innsjøen er ”lukket” av isdekke slik at forurensningene ikke så lett kommer ut i vannet. Samtidig har man liten overflateavrenning. Sollys, kulda og lengre oppholdstid i lufta vil føre til at de sykdomsfremkallende mikroorganismene dør før de kommer i vannet,ifølge Morstad.

Tillatt med hunder

Det er tillatt med hunder på isen om vinteren.

- De aller fleste hundeeiere går bare over vannet på vei inn i marka. Eventuell avføring fra hunder vil ligge lang tid på isen og faren for at sykdomsfremkallende mikroorganismer fra disse skal nå drikkevannsinntaket er liten, sier Morstad.

Han forteller at vann- og avløpsetatens ukentlige bakteriemålinger i drikkevannsinntaket viser at det er svære lite bakterier om vinteren, men at etaten registrerer en del om sommeren.

Hjemmelsgrunnlaget for drikkevannsrestriksjonene er ifølge Morstad blant annet drikkevannsforskriften, §4.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse