ANNONSE
Annonse

Forventer rikelig med sommerfødsler

Tror ikke flere barnehageopptak gjør sommeren roligere.

Seksjonsleder Bente Rønnes (til høyre) tviler på at sommerfødselstallene vil gå veldig ned heretter. Her sammen med jordmor Unni Tryti. Foto: Foto: Oslo universitetssykehus

Fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus tviler på at bystyrets vedtak om flere barnehageopptak gjør somrene mindre travle hos dem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2013 kl 08:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

- Personlig tror jeg ikke dette vil påvirke så mye, men vi er jo litt spente, sier avdelingsleder Kristi Hjelle ved Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

Mister et år ved «rekke» fødsel

Mange har regnet barneopptaksreglene som en av årsakene til travle sommermåneder med mange fødsler på fødeavdelingene:

Får du barn før 1. september, har du vært garantert barnehageplass i august året etter. Blir barnet født fra 1. september, har du risikert å måtte vente i to år på plass.

LES OGSÅ: Klare for fødende i sommer

I Oslo blir det nå opptak to ganger årlig fra neste høst, uten at fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus tror de får det så mye roligere av den grunn.

Sommertopper også før

- Jeg håper det, men jeg er ikke så sikker på det. Når man går gjennom fødselstallene for mange år tilbake, ser man at det også var fødselstopper i sommermånedene også så langt tilbake som i 2001, sier seksjonsleder Bente Rønnes ved avdeling Rikshospitalet.

Den lovfestete retten til barnehage ble innført så sent som 2009 - men garantien om plass allerede året etter fødselen har altså begrenset seg til alle som er født etter 31. august.

De to sykehuslederne peker på de samme årsakene til at sommerfødselstallene neppe kommer til å gå nedover.

- Enklere på sommeren

- For eksempel tror jeg det ofte handler om at det er fint å få barn på sommeren. Det er fint og varmt, og man kan kanskje få knyttet sommerferie opp mot svangerskapspermisjon, mener Rønnes.

LES OGSÅ: Vil komme tett på barnet fra fødselen

Nøyaktig det samme er Hjelles erfaring:

- Det er mye enklere å ha små barn i den lyse årstiden. For yrkesaktive foreldre, kan det også være en fordel med permisjon på sommeren med hensyn til tilsyn av større barn i familien.

«Legger» fødsel til august

Erfaringen fra Rikshospitalet er riktignok at mange foreldre ikke bare har vært opptatt av å rekke fødsel før 1. september, men også sørget for å få barn så tett opptil datoen som mulig.

- Dermed kommer de nærmest mulig tidspunktet for slutten på permisjonen. Jeg håper jo selvfølgelig at vedtaket i bystyret vil påvirke spredningen av fødslene, men jeg er ikke overbevist, sier Rønnes.

Hun regner med at 230-240 barn vil komme til verden på Rikshospitalet hver sommermåned. På Ullevål kan Hjelle fortelle om 22 fødende mødre i gjennomsnitt hver dag om sommeren.

Det var onsdag Oslo bystyre vedtok å innføre to barnehageopptak i året.

- Nå kan også de som får barn på feil tidspunkt av året bli glad, sa Rina Mariann Hansen (Ap) til Osloby etter at vedtaket var gjort.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse