Fotball mot urettferdighet

 

Urettferdig fotball og brannsår fikk 3. klassingene på Kjelsås til å innse at alle har det ikke like bra.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.04.2010 kl 15:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Tirsdag ble aksjonen 1Goal: Utdanning for alle markert over hele verden. Det er fotballens verdensorganisasjon FIFA og Global Campaign for Education som står bak kampanjen. I Norge har de med seg organisasjoner som blant annet Utdanningsforbundet, UNICEF og Redd Barna. Målet er å presse verdenslederne til å gjøre mer for å sikre skolegang til alle – og en Guinessrekord. Aldri før har så mange elever fått undervisning i det samme temaet samtidig.

Trebeinfotball

På Kjelsås har de blant annet skrevet brev til statsministeren, og knyttet skolisser rundt håndleddet. Det er nemlig aksjonens verdensomspennende symbol.

I tredjeklasse fikk de effektivt kjenne verdens urettferdighet på kroppen i en litt annerledes fotballturneringen. Noen fikk bundet sammen beina, og måtte spille «i par», mens motstanderne fikk løpe vanlig.

TRYKK HER FOR Å SE BILDER FRA FOTBALLTURNERINGEN!

– Det ble noen tårer. Særlig de flinkeste fotballgutta syns nok det var litt tungt, sier Kristin H. Eilertsen.

Lærerstudenten er utplassert på Kjelsås skole. Sammen med Kristina Berntsen, Karoline Bergh og Ole Andreas Stenberg. Sammen hadde de ansvaret for 1Goal-gjennomføringen på tredje trinn.

Barn kan hjelpe

Over 70 millioner barn i verden får ikke gå på skole.

– Det er til og med ganske mange flere enn det bor i hele Norge. Det er ganske urettferdig, mener elevene i tredjeklasse.

Kjelsås-elevene har mange forslag til hva barn kan gjøre for at verden skal bli et bedre sted for sine jevnaldrende som ikke får skolegang.

– Vi kan få fadderbarn, sånn at vi kan sende klær og penger. Jeg skulle ønske at klassen kunne få ett, sier Line.

Salg av kaker og saft er en annen metode, som flere av elevene allerede planlegger å gjennomføre. Kanskje allerede en dag etter skoletid.

1Goal og tusenårsmålet «Utdanning for alle» vil FIFA promovere under Fotball VM i Sør-Afrika sommeren 2010.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse