Fotballfest med bi(l)smak

Da Vålerenga møtte Bodø/Glimt den 25. mai stod det biler parkert på plenen på innsiden av fortauet langs Kaj Munks vei, fra inngangen til Tåsen-tunnelen og helt til Tåsen senter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Når det er arrangementer på Ullevaal stadion, merkes det godt langs de nærliggende veiene at parkeringsfasilitetene ikke er optimale.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL: Det er ikke bare supporterflagg og heiarop som vitner om fotballfest når byens to største fotballag, eller en gang iblant også landslaget, inviterer til fotballfest på Ullevaal stadion. Som metalliske edderkopparmer strekker rekkene av parkerte biler seg (noen med mer fantasifulle plasseringer enn andre) utover store og små veier og åpne plasser i området.

– Lite vi kan gjøre

– Folk i området har tatt kontakt med meg, og jeg forstår frustrasjonen. Men jeg må fortelle dem at jeg har ingen myndighet over de områdene, og har sendt bekymringen videre til politi og kommune, sier Jack Hemmestad, administrerende direktør i Ullevaal stadion.

Når "nye Ullevaal" står ferdig i 2009, vil det være nærmere 850 parkeringsplasser tilknyttet arenaen. Det er cirka 400 flere enn i dag, ifølge Hemmestad.

– Det vil hjelpe litt, men Ullevaal stadion vil aldri få "nok" parkeringsplasser, sier han.

Ullevaal har i dag avtaler med både Sogn videregående skole og Bertel O. Steen i Sognsveien om lån av plasser når det er store arrangementer på arenaen, men som beboerne i området vet, er ikke dette nok for å ta unna alle bilene.

P-plasser og kollektivt

– Løsningen er å satse mer på kollektivtransport, og tilbudet ved Ullevaal er veldig bra, ikke minst nå som t-baneringen er i drift, sier Hemmestad, og forteller at stadion har avtale med t-banen om at det settes inn ekstra vogner når det er arrangementer med flere enn 10.000 mennesker på arenaen.

Sjefen på stadion har tidligere etterlyst bedre parkeringsmuligheter i Ullevål/Sogn-området og har foreslått det han kaller "et proft parkeringsanlegg med grøntområde" i Sognsveien 80 (dagens Sogn videregående skole), når skolen etter planen flytter ut om noen år.

– Jeg tror tiden er moden for å anlegge parkeringsanlegg i utkanten av sentrum som her, slik at folk kan sette fra seg bilen og reise kollektivt til sentrum, sier Hemmestad, og legger til at to nye bysykkelstativer snart er på plass på øst- og vestsiden av Ullevaal.

Slår ned på det alvorligste

Også i Trafikketaten har de registrert at parkeringsvanene i Ullevål-området går over stokk og stein når det er folkefest på stadion.

– Folk parkerer de utroligste steder, bekrefter Lars Monsen, leder for kontrollseksjonen.

– Vi prøver å jobbe forebygg-ende ved å være til stede med uniformerte biler i forkant av arrangementer, sier han, og bekrefter at det skrives ut bøter, og i noen tilfeller taues inn biler.

Han bedyrer at etaten ikke ser gjennom fingrene på feilparkeringer i tilknytning til stadion.

– Men på grunn av kapasiteten velger vi å slå ned på de verste tilfellene, der parkerte biler blokkerer fortauer eller fremkommeligheten for utrykningskjøretøyer, og hvor det kan skape farlige situasjoner og ulykker, sier Monsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse