Fra 700 til 7000 følgere på et døgn

Nordre Aker Budstikke blir en del av «Helsesita» Tale Maria Krohn Engviks Snapstory under intervjuet på Nydalen vgs. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kanskje er hun tidenes mest populære helsesøster? Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik har revolusjonert måten å snakke kropp og helse med videregåendeelever på. Og ideen var hennes egen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.02.2017 kl 12:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Det har vært en intensiv uke for den nyskapende helsesøsteren i Bydel Nordre Aker, som har tatt Snapchat i bruk for å kommunisere med elevene.

Hun har figurert i diverse og aviser, og på NRK og TV2.

– Fredag kveld hadde jeg 700 følgere. Lørdag kveld, etter Dagsrevyinnslaget, var det over 7000. Nå vet jeg ikke lenger hvor mange som følger. De tallene gir ikke Snapchat ut, smiler Tale Maria Krohn Engvik.

Men mandag denne uken ble snapstoryen hun la ut sett av over 9500 personer.

Snapchat senker terskelen

Se bildet større

Følgerne til Helsesista kan følge helsesøsterens hverdag på fire skoler i Nordre Aker. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Og det er ikke rart interessen har eksplodert. Det Engvik har funnet på har ingen helsesøster gjort før henne. Hun har tatt i bruk video-, bilde- og meldingstjenesten Snapchat for å kommunisere direkte med ungdommene gjennom brukeren «Helseista».

Der legger hun daglig ut oppdateringer om hva hun gjør, og svarer på spørsmål fra brukerne.

– Det har senket terkselen for å ta kontakt. Jeg er meg selv, og dermed blir det ikke så farlig å gå til helsesøster. Jeg opplever at mange føler at de kjenner meg fordi de følger meg på Snapchat, sier Engvik.

LES OGSÅ: Det unike skolemiljøet på Nydalen vgs. – Nå er det tabu å slenge dritt om andre

Flere gutter

Og det har spesieltgitt én helt klar effekt.

– Ja, mange flere gutter tar kontakt med spørsmål nå enn før, sier Engvik.

Dermed øker også antallet elever som tør å gå inn døra til helsesøster, eller «Skolehelsetjenesten».

En annerledes helsesøster

Se bildet større

Nydalen-elevene Iris Engblom, Ask Shiva Leschbrandt og Synne Sørheim med helsesøster Tale.

– Hun er en helsesøster som blir sett på som ungdommelig og kul. Det tradsjonelle bildet av helsesøster er gjerne en gammel og tykk dame, sier Iris Engblom, tredjeklassing på Nydalen vgs.

– Hun kommuniserer med elevene på den plattformen de er på selv. Dermed må man ikke oppsøke helsesøster på samme måte som tidligere hvis man lurer på noe, legger hun til.

– Mange opplever det tryggere å kommunisere gjennom sosiale medier. Dessuten har hun taushetsplikt, sier Ask Shiva Leschbrandt.

Snakker samme språk

På Snapstoryen til «Helsesita» snakker hun om aktuelle temaer, blant annet oppfordret hun denne uka elvene til å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Vi besøkte Nydalen vgs. på mandag, da russekullet ble vaksinert: Ett lite stikk i armen, og russtiden blir mye tryggere.

Men hun svarer også på spørsmål elevene sender inn til Snap-kontoen. Og hun bruker samme språk som elevene. Spør noen om det er normalt å ha ståpikk hele tiden, så svarer ikke Helsesista med «penis».

Populær

Se bildet større

Helsesista Tale. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Populariteten til Helsesista har spredt seg langt utover bydelen. Tale Maria Krohn Engvik jobber ved Nydalen vgs. og Eikelund som ligger ved siden av, Etterstad vgs. avd. Ullevål (på tidligere Sogn vgs.) og Heltberg private gymnas på Ullevaal stadion.

– Jeg har fått meldinger etter at hun har vært omtalt i nyhetene, fra venner som spør om ikke det er hun som jobber på skolen min. Og at de også følger henne, sier Ask.

Men populariteten skaper noen problemer. Nå får hun så mange snaper fra ungdom at telefonen ikke klarer å ta i mot alt som kommer. Og der hun i starten svarte på alle henvendelser, har antallet blitt så stort at hun måtte gi opp det.

Med et så tydelig behov for en mer tilgjengelig helsesøster, hvorfor gjør ikke flere som Tale?

– Mange helsesøstre tenker det samme, at de kunne tenke seg å kommunisere med elevene på sosiale medier. Men så har de begrensede ressurser, og ikke kapasitet til å gjøre det med dagens begrensede tilbud. Jeg har vært på noen skoler hvor det står at helsesøster er tilstede hver gang det er fullmåne. Da er det ikke så lett for elevene å ta kontakt, sier Engvik.

HISTORIEN SOM RØRTE OSS: Henriette (16) ble mobbet helt til hun begyte på Nydalen vgs.

En egen idé

Ideen om å gjøre seg tilgjengelig på «ungdommenes plattform» var hennes egen.

– Ja, det var min idé, og jeg spurte arbeidsgiveren min om lov til å gjøre det. Men det er noe jeg har utviklet og funnet formen på selv. Hvordan og hva jeg tar opp i snapene er det jeg som styrer. Jeg prøver å blande innformasjon og kunnskap med humor, i tillegg til å by på meg selv, sier hun.

– Jeg ser mange som står med hetta over hodet og ser ned i telefonen sin. Hvis jeg kan være tilstede på den er det bra, tenkte jeg, sier «Helsesista».

Happy moments

Se bildet større

Happy moment med Nydalen-elevene Iris Engblom, Ask Shiva Leschbrandt og Synne Sørheim, og helsesøster Tale. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Noe som spesielt har slått an er «Happy moments», der Engvik ber følgerne sende videoer av glade øyeblikk.

– Det er viktig å legge merke til de små gledene. Mange er deprimerte eller har plager, men det trenger ikke være alt, sier hun.

Nydalen-elevene synes tiltaket er bra.

– Det er en god idé. Å se andres glede, og løfte frem og spre glede i hverdagen, er bra, mener Ask, Iris og Synne.

Det viktigste Helsesista-Tale gjør er å legge til rette for samtaler, mener hun selv.

– Samtalene på kontoret, når døra er igjen, er de viktigste. Snappen bidrar til at flere tar mot til seg og går inn døra, sier hun.

– På mange måter har det blitt mer sosialt akspetert å oppsøke helsesøster. Det er bra, sier Iris.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse