Kompostkurs i Nydalen: Fra matrester til fruktbar jord

Med en slik komposteringsdunk kan matkrestene dine forvandles til gjødsel eller jordforbedringsmiddel. Nå kan du lære hvordan du bruker dem. Arkivfoto

I disse dager starter Renovasjonsetaten på nytt opp med sine komposteringskurs for Oslos innbyggere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.09.2008 kl 12:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Kursene er et ledd i de avfallseliminerende tiltakene i Oslo.

Mindre avfall

– Kompostering bidrar til å redusere avfallsmengden, sier kursholder Nina Berger fra Grønn Hverdag.

Renivasjonsetatens kurs, som holdes i samarbeid med Grønn Hverdag, fokuserer først og fremst på varmkompostering, det vil si kompostering av matavfall.

Til denne type kompostering trenger du en tett dunk, og på kurset vil du blant annet lære hvordan en slik dunk kan brukes, hva du kan putte oppi, og ikke minst, hvordan du kan bruke det som kommer ut.

– Hvordan kan du bruke det som kommer ut?

– I beste fall får du ut noe som fungerer som gjødsel, i verste fall kan det brukes som et jordforbedringsmiddel. Det vil være variabelt hvor mye næring avfallet vil inneholde, forklarer Berger.

Klimagevinst

Kurset er gratis, og ved deltakelse får du i tillegg rabatt på kompostbinge. Kompostkurs har vært arrangert i overt ti år, og kursene pleier å bli ganske fulle. Berger sier de spesielt merket en oppgang som følge av den økte miljøbevisstheten de siste årene.

– Vi merket et plutselig oppsving etter Al Gore-filmen, sier hun.

Og kompostering gir klimagevinst to måter. For det første får du resirkulert næringsstoffer tilbake til jorden, blant annet fosfor, som kommer til å bli en mangelvare i løpet av de nærmeste 100-150 årene. I tillegg er kompostering også en måte å binde CO2.

Første kurs holdes i morgen. Se faktaboks for mer informasjon om kursene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse