ANNONSE
Annonse

Helgens mattips

Fredagssnadder!

STRIMLER: Bacon eller sideflesk strimles før steking.

En sliten skomaker trenger tydeligvis mat med karakter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2010 kl 09:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

En av Sveriges mange klassikere er en rett med det morsomme navnet «skomakerlåda». Biffen skal ligne en sko, der de sprø sidefleskstrimlene er lissene.

Jeg elsker mat som kommer i ledtog med søte, små historier! Skomakerbiffen har jeg stjålet fra et av mine store idoler, Leif Mannerström.

Han er en voksen herremann fra Göteborg, som har skrevet fantastiske kokebøker og drevet stjernerestauranten Sjømagasinet i en årrekke.

Det er han og kompanjongen Christer Svantesson som har æren for å ha brakt det franske kjøkkenet til Sverige, på den legendariske restauranten Johanna.

Nå skal Mannerström i tillegg ta over en kjent Göteborg-restaurant som er profilert på husmannskost. Kanskje det er derfor jeg liker mannen så godt

— han er en mester på selv det enkleste. Å lake enkel og rustikk mat krever like mye av en kokk som å steke og servere et perfekt kamskjell, kanskje til og med mer!

Sikringskost

Enkel mat som er lagd uten hjerte, fungerer dårlig. Men hvis den rustikke maten er presentert på en vakker måte, og kokt skikkelig, er dette det beste jeg får. I Mannerströms bok «Husmannskonst» får du se at vanlig mat slett ikke trenger å se trist ut.

Heldigvis har vi også i Norge kommet et stykke på vei med å ta fram gamle skatter, men det er fremdeles et langt stykke igjen. Biff og stappe, som vi lager denne uka, er skikkelig sikringskost

— god vintermat som alle kan klare å lage.

Ingen vitenskap å steke biff

Å steke en biff er ingen vitenskap, det krever bare litt følelse i fingrene. Brun biffen godt i panna, stek den deretter forsiktig i ovnen, og viktigst av alt: La den hvile etterpå. Hvis den ikke hviler, vil meste parten av kjøttsaften renne ut på tallerkenen.

Husk å krydre godt, enten før du steker eller etterpå. Nok salt må til, ellers blir det lite smak. Et hvitløksfedd i panna gjør også underverker. Biffen vil ikke smake hvitløk, men feddet vil parfymere biffen og løfte fram kjøttets unike smak.

Lag tøff mat, stek en biff!

Oppskrift

Skomakerlåda

Ingredienser:

4 biffer av ytrefilet à 150-180 gram

salt og nykvernet svart pepper

1-2 hvitløksfedd

litt olje

1 ss smør

100 g bacon eller salt sideflesk i strimler.

Potetmos:

600 g skrelte mandelpoteter

1 dl fløte

1 dl melk

50 g smør

salt og pepper

muskat

Kryddersmør:

150 g saltet romtemperert smør

nykvernet svart pepper

1 liten potte finhakket persille

saft av 1 sitron

1 ts worchestershiresauce

Framgangsmåte:

Brun biffene i varm panne i litt olje, la dem få skikkelig farge på hver side. Krydre dem og legg i hvitløken og smøret. Legg biffene på et stekebrett, hell smør og hvitløk over. Stek videre i ovnen på 140 grader i ca. 15 minutter, avhengig av stekegraden du ønsker. Ta ut og la hvile 15 minutter før du serverer, de kan eventuelt varmes et par minutter igjen før servering.

Ikke kok potetene, men la dem trekke til de er helt møre. Sil av alt vannet og damp dem tørre. I en annen kjele varmes smør, melk og fløte opp. Bruk en potetpresse og trykk potetene oppi melkeblandingen mens du pisker. Pisk til mosen er jevn. Smak til med salt, muskat og pepper. Revet pepperrot er også godt å ha over.

Til kryddersmøret piskes smøret i en mikser, krydderiene tilsettes. Pisk til det er luftig. Legg den piskede smørblandingen på et bakepapir og rull sammen til en lang pølse. Legges i fryseren til den har satt seg.

Bacon sprøstekes i litt olje.

Server de stekte biffene med potetmos, fleskestrimler over, et par gode skiver med smøret og noen deilige sylteagurker. Enkelt og perfekt, i hvert fall for en skomaker

LES OGSÅ: Dagens vinanbefaling

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.