ANNONSE
Annonse

– Fremtiden er usikker, men det er den jo for oss alle!

Astrid velger å være positiv, hun omgir seg heller ikke med negative mennesker. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Astrid har en alvorlig sykdom. Likevel ser hun positivt på livet, og er snart er klar for en lang sykkeltur i Frankrike. Mange har nok mye å lære av den unge kvinnen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2016 kl 11:34

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: For noen få år siden kjente Astrid Mattson (27), opprinnelig fra Vanvikan utenfor Trøndelag, men nå Kjelsås-jente, på at det begynte å prikke litt i hodet, litt sånn nummenhetsfølelse.

– Nummenhetsfølelsen kom å gikk ganske hyppig. Jeg dro til legen, men hun sa bare at jeg nok var litt sliten. I tillegg til at jeg var litt stiv i nakken. Dette var sommeren 2012. Jeg slo meg til ro med det, og etterhvert følte jeg meg også litt bedre, forteller Astrid.

Som høsten etter dro for å studere ved Berkeley i California.

Mye latter og smil hos Astrid, som snart skal sykle mange mil i Frankrike, til inntekt for MS-saken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Nedre Grefsen-aksjonistene har klaget kommuneplan-prosessen inn for Sivilombudsmannen

Studier og fulltidsjobb

Ting gikk fint. Hun kom tilbake til Norge for å fortsette studiene. I tillegg jobbet Astrid full tid ved siden av.

HER KAN DU FØLGE BLOGGEN TIL ASTRID

– I mars 2014 begynte jeg å se dårlig på det ene øyet. Det ble igangsatt full utredning, og tatt mange prøver. Jeg var jo redd underveis. Husker godt det sto på et veggbilde for et kurs, på vei til MR-undersøkelsen «Kunsten å dø»!

Diagnosen

– I tillegg så jeg ordet tumor i journalen min. Men i april, en måneds tid senere, fikk jeg diagnosen MS. Det som heter Attakvis MS, forteller Astrid videre.

– Alt i alt var jeg jo samtidig litt lykkelig for at det ihvertfall ikke var kreft! I tillegg er jo MS en sykdom som det brukes mye ressurser på og forskes mye på.

MS-varianten Astrid fikk kommer i bølger. Hun klarer seg med kun en medisintablett om dagen.

Nøye

– Jeg må være nøye med livet jeg lever. Spise sunt, ikke stresse, og trene jevnlig, forteller Astrid, som jobber fulltid med digital markedsføring.

I tillegg til at hun nå stiller opp for MS-saken «Trå til for MS!», eller kanskje heller 'tråkk til for MS', for det handler om sykling.

Trå til for MS

I år fyller MS-forbundet 50 år, og nevnte prosjekt er et «sykkeleventyr» som skal øke kjennskap til MS og samle inn penger til forskning på sykdommen, fra 22. juni til 26. juni, med kickoff på Gardermoen 21. juni.

Mange kan nok lære mye av Astrids innstilling til livet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Da reiser nemlig Astrid og flere andre deltagere, med MS, pårørende til folk med MS og andre til Frankrike for å sykle. Bjørn Dæhlie skal være inspirator og vil motivere syklistene til innsats. Hans mor har også MS.

Opp på Mont Ventoux

– Det er ingen vanlig «søndagstur» deltakerne skal gjennom, og våren har gått til med regelmessig trening for alle deltakerne. Totalt er det 25 ryttere som skal være med å sykle. Med sykling i Provence i fire dager, og Mont Ventoux skal beseires via strekningen fra Bédoin, som Tour de France-rytterne skal opp gjennom noen uker senere, skriver MS-forbundet.

Toppen ligger på 1912 meter og stigningen er noen steder på hele 12 prosent.

Internasjonalt samarbeid

– Dette er et internasjonalt samarbeid om forskning på progressiv MS, The International Progressive MS Alliance, som ble startet etter initiativ fra det internasjonale MS-forbundet, MSIF. Per i dag finnes det ingen behandlingstilbud med bremsemedisiner for personer med progressiv MS, videre ifølge MS-forbundet.

Tanken bak arrangementet er at den enkelte rytter skaffer sponsormidler fra lokale bedrifter, og selger gavebrev til privatpersoner.

Så langt i år har forbundet samlet inn 140.000 kroner gjennom aksjonen.

500.000?

– Vi bidro i 2015 med 500.000 kroner og har som mål å samle inn ytterligere 500.000 i år, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad.

-Flere forskningsprosjekter er allerede i gang for å finne en bremsemedisin, og nye store prosjekter skal lanseres i løpet av året. Nå gjelder det å skaffe midler slik at denne viktige forskningen kan fortsette, sier hun.

Fremtiden

Astrid er klar for både sykling i Frankrike til uken, og klar for fremtiden.

Støtte fra familie, kjæreste og jobb har vært viktig etter at Astrid ble syk. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg tar en dag ad gangen. Det er klart at det er noen litt tyngre dager for meg også. Jeg merker jo godt sykdommen innemellom, og blant annet blir jeg fryktelig sliten innemellom.

– Men jeg tror på en positiv innstilling, og velger å se lyst på fremtiden. Jeg er også opptatt av å være sammen med folk med energi og som er positive. Negative mennesker er ikke bra for meg, kanskje ikke for andre heller, smiler Astrid.

LES OGSÅ: Han ble frastjålet sykkelen, men så en lørdag kveld banket politiet på døra

Bagateller?

Astrid fortsetter.

– Det gjør jo selvsagt noe med deg som menneske, å få en så alvorlig diagnose. Jeg henger meg ihvertfall ikke opp i bagateller lenger. Jeg tror nesten MS-diagnosen har beriket meg som person, jeg har mer fokus nå på det som betyr noe, og som er viktig i livet!

Hun trekker frem at MS selvsagt rammer forskjellig, og også være en veldig alvorlig sykdom.

– Men det er viktig å huske på at man også kan leve nokså normalt med MS. Det finnes mange gode medisiner i dag. Fremtidsutsiktene i dag er derfor mye bedre enn hva de var bare for noen tiår siden. I tillegg er det viktig å forsone seg med at fremtiden er usikker - det er den jo for oss alle!

– I tillegg har jeg jo en kjæreste, familie og jobb med kollegaer og ledelse som støtter meg. Det hjelper jo mye det også.

HER KAN DU FØLGE BLOGGEN TIL ASTRID

Astrid sykler mye, nå skal hun snart tråkke til i Frankrike også. Foto: PRIVAT

LES OGSÅ: Er Viktor den nye Nerdrum - se hva 13-åringen har tegnet!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse